Ha valaki a török mercimek-re keresve jutott erre az oldalra, azt el kell, hogy keserítsem, nem annak a leírása következik. Ez inkább magyaros ízvilágú, de azért érdemes kipróbálni. Annyiban azért különbözik a tipikus magyar levesektől, hogy rántást nem teszek bele.
Szeretem a lencsét, a vörös verziójával pedig roppant egyszerű főzni. Nem kell beáztatni, nem kell órákig főzni, tíz perc alatt megpuhul és legalább olyan finom, mint a hagyományos, barna lencse.
A következőkre lesz szükség: olaj, fokhagyma, hagyma, fehérrápa, sárgarépa, szalonna (elhagyható), vörös lencse.
|
Vörös lencse leves hozzávalók |
- A fokhagymát és a hagymát apróra vágom és egy fazékba kotrom.
|
Hagyma apróra vágva |
- A répákat megpucolom, karikára vágom, de még nem teszem a hagymához.
|
Répa |
- Kevés olajat öntök a hagyma alá és elkezdem párolni.
|
Pirul a hagyma |
- Vágok néhány szeletet a szalonnából (csak az íze miatt kell, bármilyen szalonna jó).
|
Házi szalonna |
- Mikor megpirult, kevés vizet öntök rá, majd hozzáteszem a répát és a szalonnát. Sózom, borsozom, majorannát szórok rá, és ráteszem a fedőt, hadd párolódjon.
|
Répa a levesben |
- Közben megmosom és lecsöpögtetem a lencsét.
|
Vörös lencse |
- Mikor a répa már majdnem puha, a leveshez adom a lencsét is.
|
Leves |
- Kb. 10 percet főzöm még, hogy a lencse is megpuhuljon, és kész. Érdekes, de főzés közben a vörös lencse kifakul, és a végére halványsárga lesz.
- Tálaláskor török, enyhén csípős darált paprika fűszert szórok rá.
|
Darált paprika fűszer |
|
Vöröslencse leves |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése