Keresés ebben a blogban

2011. december 17., szombat

Vöröslencse leves

Ha valaki a török mercimek-re keresve jutott erre az oldalra, azt el kell, hogy keserítsem, nem annak a leírása következik. Ez inkább magyaros ízvilágú, de azért érdemes kipróbálni. Annyiban azért különbözik a tipikus magyar levesektől, hogy rántást nem teszek bele.
Szeretem a lencsét, a vörös verziójával pedig roppant egyszerű főzni. Nem kell beáztatni, nem kell órákig főzni, tíz perc alatt megpuhul és legalább olyan finom, mint a hagyományos, barna lencse.
A következőkre lesz szükség: olaj, fokhagyma, hagyma, fehérrápa, sárgarépa, szalonna (elhagyható), vörös lencse.
Vörös lencse leves hozzávalók
  1. A fokhagymát és a hagymát apróra vágom és egy fazékba kotrom.
  2. Hagyma apróra vágva
  3. A répákat megpucolom, karikára vágom, de még nem teszem a hagymához.
  4. Répa
  5. Kevés olajat öntök a hagyma alá és elkezdem párolni.
  6. Pirul a hagyma
  7. Vágok néhány szeletet a szalonnából (csak az íze miatt kell, bármilyen szalonna jó).
  8. Házi szalonna
  9. Mikor megpirult, kevés vizet öntök rá, majd hozzáteszem a répát és a szalonnát. Sózom, borsozom, majorannát szórok rá, és ráteszem a fedőt, hadd párolódjon.
  10. Répa a levesben
  11.  Közben megmosom és lecsöpögtetem a lencsét.
  12. Vörös lencse
  13. Mikor a répa már majdnem puha, a leveshez adom a lencsét is.
  14. Leves
  15. Kb. 10 percet főzöm még, hogy a lencse is megpuhuljon, és kész. Érdekes, de főzés közben a vörös lencse kifakul, és a végére  halványsárga lesz.
  16. Tálaláskor török, enyhén csípős darált paprika fűszert szórok rá.
Darált paprika fűszer
Vöröslencse leves

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése