Ez a recept igazából csalás, de mindig jól jön, ha az ember gyorsan sütni akar valamit -legyen az sós vagy édes. Nem kell hozzá más, mint egy kis előrelátás és egy csomag mirelit leveles tészta a fagyasztóban. Sokáig eláll, és meg lehet tölteni mindenfélével: virslivel, szalonnával, sajttal, darált dióval, lekvárral, májkrémmel... a variációk száma végtelen. Nálunk a virslis a favorit, illetve, hogy pontos legyek a füstlis.
 |
Leveles tészta és füstli |
- A leveles tésztát előző este kiveszem a fagyasztóból és a hűtőbe teszem. Lehet kapni sima hűtős fajtát is, annál ez a lépés kimarad.
- A tésztát lisztezett deszkára teszem és szintén lisztezett sodrófával vékonyra nyújtom.
 |
Tészta a deszkán |
 |
Sodrófázás |
 |
Vékonyra nyújtott tészta |
- A vékonyra nyújtott tésztát kb. egyforma nagyságú négyzetekre vágom (a képen látszik, mekkora sikerrel...). Egy fél kilós csomagból 12-14 ilyen négyzet lesz.
 |
Tészta-négyzetek |
- A virslit feldarabolom és minden négyzet közepére teszek egyet. A virsliket általában 3-felé vágom, egy fél kilós tésztához egy 4 db virsli elég.
 |
Virsli a tésztán |
- Minden egyes virslit jól bebugyolálok a tésztába. A virslinél nem is olyan fontos, hogy jól le legyen zárva, de ha olyan a töltelék (pl. lekvár), akkor fontos, hogy sülés közben ne folyjon ki.
 |
Virsli bebugyolálása |
 |
Göngyörgetés |
 |
Virslik bundában |
- A batyukat tepsibe teszem és a tetejét megkenem tojással vagy egy kis olajos tejjel.
 |
Tepsiben |
 |
Tejjel megkenve |
- 200 fokos sütőben 25-30 percig sütöm. Közben néha a tetejét átkenegetem.
 |
Sült virslis batyuk |
 |
Közelről |
 |
Tálalva |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése