Keresés ebben a blogban

2011. december 18., vasárnap

Gyors leveles

Ez a recept igazából csalás, de mindig jól jön, ha az ember gyorsan sütni akar valamit -legyen az sós vagy édes. Nem kell hozzá más, mint egy kis előrelátás és egy csomag mirelit leveles tészta a fagyasztóban. Sokáig eláll, és meg lehet tölteni mindenfélével: virslivel, szalonnával, sajttal, darált dióval, lekvárral, májkrémmel... a variációk száma végtelen. Nálunk a virslis a favorit, illetve, hogy pontos legyek a füstlis.
Leveles tészta és füstli
  1. A leveles tésztát előző este kiveszem a fagyasztóból és a hűtőbe teszem. Lehet kapni sima hűtős fajtát is, annál ez a lépés kimarad.
  2. A tésztát lisztezett deszkára teszem és szintén lisztezett sodrófával vékonyra nyújtom.
  3. Tészta a deszkán
    Sodrófázás
    Vékonyra nyújtott tészta
  4.  A vékonyra nyújtott tésztát kb. egyforma nagyságú négyzetekre vágom (a képen látszik, mekkora sikerrel...). Egy fél kilós csomagból 12-14 ilyen négyzet lesz.
  5. Tészta-négyzetek
  6. A virslit feldarabolom és minden négyzet közepére teszek egyet. A virsliket általában 3-felé vágom, egy fél kilós tésztához egy 4 db virsli elég.
  7. Virsli a tésztán
  8. Minden egyes virslit jól bebugyolálok a tésztába. A virslinél nem is olyan fontos, hogy jól le legyen zárva, de ha olyan a töltelék (pl. lekvár), akkor fontos, hogy sülés közben ne folyjon ki.
  9. Virsli bebugyolálása
    Göngyörgetés
    Virslik bundában
  10. A batyukat tepsibe teszem és a tetejét megkenem tojással vagy egy kis olajos tejjel.
  11. Tepsiben
    Tejjel megkenve
  12. 200 fokos sütőben 25-30 percig sütöm. Közben néha a tetejét átkenegetem.
Sült virslis batyuk
Közelről
Tálalva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése