Ez a recept igazából csalás, de mindig jól jön, ha az ember gyorsan sütni akar valamit -legyen az sós vagy édes. Nem kell hozzá más, mint egy kis előrelátás és egy csomag mirelit leveles tészta a fagyasztóban. Sokáig eláll, és meg lehet tölteni mindenfélével: virslivel, szalonnával, sajttal, darált dióval, lekvárral, májkrémmel... a variációk száma végtelen. Nálunk a virslis a favorit, illetve, hogy pontos legyek a füstlis.
|
Leveles tészta és füstli |
- A leveles tésztát előző este kiveszem a fagyasztóból és a hűtőbe teszem. Lehet kapni sima hűtős fajtát is, annál ez a lépés kimarad.
- A tésztát lisztezett deszkára teszem és szintén lisztezett sodrófával vékonyra nyújtom.
|
Tészta a deszkán |
|
Sodrófázás |
|
Vékonyra nyújtott tészta |
- A vékonyra nyújtott tésztát kb. egyforma nagyságú négyzetekre vágom (a képen látszik, mekkora sikerrel...). Egy fél kilós csomagból 12-14 ilyen négyzet lesz.
|
Tészta-négyzetek |
- A virslit feldarabolom és minden négyzet közepére teszek egyet. A virsliket általában 3-felé vágom, egy fél kilós tésztához egy 4 db virsli elég.
|
Virsli a tésztán |
- Minden egyes virslit jól bebugyolálok a tésztába. A virslinél nem is olyan fontos, hogy jól le legyen zárva, de ha olyan a töltelék (pl. lekvár), akkor fontos, hogy sülés közben ne folyjon ki.
|
Virsli bebugyolálása |
|
Göngyörgetés |
|
Virslik bundában |
- A batyukat tepsibe teszem és a tetejét megkenem tojással vagy egy kis olajos tejjel.
|
Tepsiben |
|
Tejjel megkenve |
- 200 fokos sütőben 25-30 percig sütöm. Közben néha a tetejét átkenegetem.
|
Sült virslis batyuk |
|
Közelről |
|
Tálalva |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése