Keresés ebben a blogban

2011. december 30., péntek

Mézeskalács recycled

Idén szorgos voltam, és még az adventi kalendáriumot is mézeskalácsból készítettem. Ennek következtében kilónyi mézeskalács maradt, amit persze most már senki sem akar elrágcsálni. Az "ételt ki nem dobunk" szellemében tehát ki kellett ötölnöm valamit, hogy varázsoljam a töménytelen mennyiségű mézeskalácsot újra kívánatos formába. Rémlett egy recept, amihez darált háztartási keksz kell, gondoltam ha azzal sütit lehet csinálni, darált mézeskaláccsal miért ne. Így született meg a sütés nélküli mézeskalács torta ötlete.
  1. A maradék mézeskalácsot nagyobb darabokra tördelem.
  2. Mézeskalács darabok
  3. Darálóban ledarálom. Lehet próbálkozni reszelővel is, csak úgy sokkal de sokkal tovább tart.
  4. Darált mézeskalács
  5. A darát egy nagy tálba öntöm. Nekem kb. fél kilónyi mennyiség lett.
  6. Dara a tálban
  7. A végén egy-két nagyobb darabot meghagyok és azt is a darához keverem.
  8. Nagyobb darabok
  9. Cukrozatlan kakaóport szórok hozzá.
  10. Kakaópor
  11. Felolvasztok egy kis vajat és a porhoz öntöm (egyszerűen a mikróban olvasztom, pár másodperc alatt megvan). Fél kilóhoz kb. 2-3 dkg-ot teszek.
  12. Olvasztott vaj
  13. Végül annyi tejet öntök hozzá, hogy jól kezelhető (nem folyékony) masszát kapjak. A fél kilónyi mézeskalács darához kb. 2 dl-re van szükség.
  14. Massza
  15. Tortaformába öntöm és jól lelapogatom. Ehhez különösen hasznos szilikon formát használni, hogy aztán könnyen kijöjjön belőle a massza. Egyébként nem fontos tortaformába tuszkolni, az is megteszi, ha egy tányéron szépen elrendezgetjük.
  16. Tortaformában
  17. Amíg a massza a formában pihen, csokit olvasztok. Legalább fogy a karácsonyra kapott 4 tonna csokiból. A csokoládé olvasztásról a Marcipános-mandulás bonbon bejegyzés 2. pontjában írok részletesen. Aki a tökéletességre törekszik, az temperálhatja is a csokoládét, én ma lusta vagyok és eltekintek tőle (lehet, megbánom majd még a végeredményt látva).
  18. Olvad a csokoládé
  19. Egy nagyobb tányérra vagy tortalapra sütőpapírt terítek.
  20. Sütőpapír a tányéron
  21. Ráborítom a tortaformát és óvatosan leügyeskedem a masszáról.
  22. Tortaforma
    Összeállt a massza
  23. Most jön a trükk. Leterítek egy darab sütőpapírt és szétkenem rajta az olvasztott csokit.
  24. Csokikenés
  25. Fogom a papírt és a csokis felével ráfordítom a tortamassza tetejére. Szépen rá is simítom.
  26. Csokis papír tortára simítása
  27. Néhány másodperc után óvatosan lehúzom a papírt. Ezzel a módszerrel szép vékony csokoládé réteg marad a torta tetején.
  28. Csokis lap lehúzása
    Csokoládé borítás
    Csokis réteg közelről
  29. Tulajdonképpen kész is vagyok. A tortát hűtőbe teszem és várok, amíg a csokiréteg megdermed.
  30. Fél óra múlva kiveszem és szeletelem.
Megdermedt a csokiréteg
Tortaszelet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése