Idén szorgos voltam, és még az adventi kalendáriumot is mézeskalácsból készítettem. Ennek következtében kilónyi mézeskalács maradt, amit persze most már senki sem akar elrágcsálni. Az "ételt ki nem dobunk" szellemében tehát ki kellett ötölnöm valamit, hogy varázsoljam a töménytelen mennyiségű mézeskalácsot újra kívánatos formába. Rémlett egy recept, amihez darált háztartási keksz kell, gondoltam ha azzal sütit lehet csinálni, darált mézeskaláccsal miért ne. Így született meg a sütés nélküli mézeskalács torta ötlete.
- A maradék mézeskalácsot nagyobb darabokra tördelem.
|
Mézeskalács darabok |
- Darálóban ledarálom. Lehet próbálkozni reszelővel is, csak úgy sokkal de sokkal tovább tart.
|
Darált mézeskalács |
- A darát egy nagy tálba öntöm. Nekem kb. fél kilónyi mennyiség lett.
|
Dara a tálban |
- A végén egy-két nagyobb darabot meghagyok és azt is a darához keverem.
|
Nagyobb darabok |
- Cukrozatlan kakaóport szórok hozzá.
|
Kakaópor |
- Felolvasztok egy kis vajat és a porhoz öntöm (egyszerűen a mikróban olvasztom, pár másodperc alatt megvan). Fél kilóhoz kb. 2-3 dkg-ot teszek.
|
Olvasztott vaj |
- Végül annyi tejet öntök hozzá, hogy jól kezelhető (nem folyékony) masszát kapjak. A fél kilónyi mézeskalács darához kb. 2 dl-re van szükség.
|
Massza |
- Tortaformába öntöm és jól lelapogatom. Ehhez különösen hasznos szilikon formát használni, hogy aztán könnyen kijöjjön belőle a massza. Egyébként nem fontos tortaformába tuszkolni, az is megteszi, ha egy tányéron szépen elrendezgetjük.
|
Tortaformában |
- Amíg a massza a formában pihen, csokit olvasztok. Legalább fogy a karácsonyra kapott 4 tonna csokiból. A csokoládé olvasztásról a Marcipános-mandulás bonbon bejegyzés 2. pontjában írok részletesen. Aki a tökéletességre törekszik, az temperálhatja is a csokoládét, én ma lusta vagyok és eltekintek tőle (lehet, megbánom majd még a végeredményt látva).
|
Olvad a csokoládé |
- Egy nagyobb tányérra vagy tortalapra sütőpapírt terítek.
|
Sütőpapír a tányéron |
- Ráborítom a tortaformát és óvatosan leügyeskedem a masszáról.
|
Tortaforma |
|
Összeállt a massza |
- Most jön a trükk. Leterítek egy darab sütőpapírt és szétkenem rajta az olvasztott csokit.
|
Csokikenés |
- Fogom a papírt és a csokis felével ráfordítom a tortamassza tetejére. Szépen rá is simítom.
|
Csokis papír tortára simítása |
- Néhány másodperc után óvatosan lehúzom a papírt. Ezzel a módszerrel szép vékony csokoládé réteg marad a torta tetején.
|
Csokis lap lehúzása |
|
Csokoládé borítás |
|
Csokis réteg közelről |
- Tulajdonképpen kész is vagyok. A tortát hűtőbe teszem és várok, amíg a csokiréteg megdermed.
- Fél óra múlva kiveszem és szeletelem.
|
Megdermedt a csokiréteg |
|
Tortaszelet |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése