Egyik nagy kedvencem a gyümölcskenyér, talán azért, mert kellemes gyerekkori emlékeket idéz. Van benne minden, ami jó: aszalt gyümölcs és dió (azta, ez még rímel is).
Már tegnap is gondoltam rá, hogy sütni kellene valami finomat, hirtelen a
kólás muffin jutott az eszembe, de nem volt itthon kóla. Ma sincs, és mire eljutottam oda, hogy nekiálljak sütni, már esélyem sem volt arra, hogy boltba menjek. Viszont aszalt gyümölcsök és magvak mindig vannak a kamrában, ha rámjön a nassolhatnék, legyen mihez nyúlnom.
Ennyi bevezető után lássuk, hogy készül a gyümölcskenyér:
- 3-4 maréknyi aszalt gyümölcsöt összeaprítok és egy tálba rakom. A mai süteménybe kandírozott citrushéjat, aszalt sárgabarackot, szilvát, áfonyát és óriás aranymazsolát teszek.
|
Kandírozott citrushéj |
|
Aszalt sárgabarack, szilva, áfonya, óriásmazsola |
|
Aszalt gyümölcsök összevágva |
- 2-3 marék diót szintén felaprítok és azt is a tálba teszem.
|
Diódarabok |
- Az egészet meglocsolom rummal és jól elkeverem. Állni hagyom.
|
Rumos-diós-aszalt gyümölcsös keverék |
- Egy keverőtálban összekeverek 12 dkg cukrot és 3 tojást.
|
12 dkg cukor, 3 db tojás |
|
Tojás cukorral habosra keverve |
- Hozzákeverek 15 dkg margarint és 4 evőkanál habtejszínt.
|
15 dkg margarinnal |
|
Keverés közben |
- Hozzáadok 25 dkg lisztet, fél csomag sütőport, egy kevés citromhéjat és simára keverem.
|
A tészta száraz része (a tetején az a világosbarna morzsa szárított citromhéj) |
- Összevágok néhány tavalyról maradt csokimikulást vagy csokinyuszit, és a rumba áztatott finomságok közé dobom.
|
Csoki |
- Az egészet megszórom egy kis liszttel és összekeverem. Ez azért kell, hogy a rumba áztatott gyümölcsök ne süllyedjenek majd le a tészta aljára.
|
Lisztezett gyümölcsök |
- A lisztes gyümölcsöket a tésztába keverem.
|
Tészta |
- Egy gyümölcskenyér formát kikenek vajjal, liszttel.
|
Kilisztezett forma |
- A tésztát a formába öntöm, és 180 fokos sütőbe teszem. Kb. egy órán át sütöm. Akkor jó, ha beleszúrok egy fogpiszkálót, kihúzom és nincs tészta rátapadva.
|
Tészta a formában |
- Kész. Kiborítom a formából, kicsit pihentetem, majd szeletelem. Illetve tördelem, mert ilyenkor még nem olyan egyszerű felvágni. Mmmmmmmmmmmmm.
|
Gyümölcskenyér a formában |
|
Formából kiborítva |
|
Belül |
|
Nagyon finom! |
*Update: néhány óra konyharuhában való pihenés után sokkal szebben szeletelhető
|
Gyümölcskenyér szeletelve |
|
Szelet közelről |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése