Egyetlen fűszer, és az étel máris különleges lesz. Ritkán használok tárkonyt, ünnepi ételekhez. És ma ünnep van, szilveszter.
- Egy nagyobb csirkemell szeletet felkockázok.
 |
| Csirkemell |
 |
| Csirkemell kockák |
- A húst kevés olajon megpirítom.
 |
| Hús olajon |
 |
| Pirul a hús |
- Míg a hús pirul, megpucolom a leveszöldséget (hagyma, sárgarépa, fehérrépa, ha van zeller, karalábé, stb.), majd feldarabolom.
 |
| Leveszöldség |
 |
| Zöldségek feldarabolva |
- Amint a hús megpirul, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és sót teszek bele.
 |
| Vízzel felöntve |
- Ezután beleteszem az összevágott zöldségeket, a fazekat lefedem és tovább főzöm.
 |
| Zöldségek a levesben |
 |
| Fortyog a leves |
- Ha a hús és a zöldségek is megpuhultak, felöntöm az egészet vízzel és utána sózom.
 |
| Vízzel felöntve |
- Szárított tárkonyt szórok bele, úgy fél zacskónyit, és elkeverem.
- Ha a leves ismét forrni kezd, tésztát szórok bele (vagy ha nem vagyok olyan lusta, akkor apró krumpligombócokat).
 |
| Tészta a levesbe |
- A tárkonynak eleve kicsit savanykás íze van, ezt még hangsúlyozom egy kis tejfölös habarással. Egy pohárba tehát tejfölt teszek (kb. 1 dl).
 |
| Tejföl |
- Hozzáadok 2 evőkanálnyi lisztet.
 |
| Liszttel |
- A tejfölt a liszttel simára keverem.
 |
| Simára keverve |
- Hozzáadok 1 evőkanál forró levest, és simára keverem. Újabb evőkanál leves, megint simára keverem. Ezt addig folytatom, míg a pohár meg nem telik. Erre azért van szükség, hogy a hideg tejföl ne ugorjon össze a leves tetején. Se nem szép látvány, se nem finom.
 |
| Leves a tejfölben |
- A pohár tartalmát óvatosan beleöntöm a levesbe és elkeverem.
 |
| Habarás |
 |
| Tejfölös habarás a levesbe keverve |
- Rottyan egyet, és már tálalom is.
 |
| Leves tálalva |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése