Egyetlen fűszer, és az étel máris különleges lesz. Ritkán használok tárkonyt, ünnepi ételekhez. És ma ünnep van, szilveszter.
- Egy nagyobb csirkemell szeletet felkockázok.
|
Csirkemell |
|
Csirkemell kockák |
- A húst kevés olajon megpirítom.
|
Hús olajon |
|
Pirul a hús |
- Míg a hús pirul, megpucolom a leveszöldséget (hagyma, sárgarépa, fehérrépa, ha van zeller, karalábé, stb.), majd feldarabolom.
|
Leveszöldség |
|
Zöldségek feldarabolva |
- Amint a hús megpirul, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és sót teszek bele.
|
Vízzel felöntve |
- Ezután beleteszem az összevágott zöldségeket, a fazekat lefedem és tovább főzöm.
|
Zöldségek a levesben |
|
Fortyog a leves |
- Ha a hús és a zöldségek is megpuhultak, felöntöm az egészet vízzel és utána sózom.
|
Vízzel felöntve |
- Szárított tárkonyt szórok bele, úgy fél zacskónyit, és elkeverem.
- Ha a leves ismét forrni kezd, tésztát szórok bele (vagy ha nem vagyok olyan lusta, akkor apró krumpligombócokat).
|
Tészta a levesbe |
- A tárkonynak eleve kicsit savanykás íze van, ezt még hangsúlyozom egy kis tejfölös habarással. Egy pohárba tehát tejfölt teszek (kb. 1 dl).
|
Tejföl |
- Hozzáadok 2 evőkanálnyi lisztet.
|
Liszttel |
- A tejfölt a liszttel simára keverem.
|
Simára keverve |
- Hozzáadok 1 evőkanál forró levest, és simára keverem. Újabb evőkanál leves, megint simára keverem. Ezt addig folytatom, míg a pohár meg nem telik. Erre azért van szükség, hogy a hideg tejföl ne ugorjon össze a leves tetején. Se nem szép látvány, se nem finom.
|
Leves a tejfölben |
- A pohár tartalmát óvatosan beleöntöm a levesbe és elkeverem.
|
Habarás |
|
Tejfölös habarás a levesbe keverve |
- Rottyan egyet, és már tálalom is.
|
Leves tálalva |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése