A mártott bonbon attól 'mártott', hogy nem formában készítjük el a hüvelyt és utána töltjük meg, hanem a megfelelő keménységű tölteléket csokoládéba mártjuk. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá drága formákat venni, normál konyhai eszközökkel és hozzávalókkal elkészíthető. Azonban ahhoz, hogy a bonbon külseje fényes és roppanós legyen, a csokit ugyanúgy temperálni kell, mint a nem mártott verziónál.
Hónapokkal ezelőtt, mikor elkezdtem csokoládéval ügyködni, vettem egy roppant elmés kis szerkezetet, ami nemcsak hogy mindenféle közreműködés nélkül felolvasztja a csokit, de a temperálás után megfelelő hőmérsékleten melegen is tartja. Hüvelyes bonbon készítéséhez nem szoktam elővenni, mert macerás helyet keresni neki, kipakolni, bepakolni, de a mártogatásnál nagyon hasznos, mert nem kell állandóan rámelegítgetni a csokoládéra, hogy folyós maradjon.
|
Csokoládé melegítő gép |
Két fokozat van rajta, a II-es 60 fokra melegít, az I-es pedig 40-re.
*Megjegyzés: a csokoládé melegítése és temperálása gép nélkül elvégezhető a
Marcipános-mandulás bonbonnál leírt módon.
- A csokoládét a gépben 60 fokon felolvasztom (II-es fokozat), majd temperálom. Hogy kicsit édesebb legyen, keverve használok ét- és tejcsokit.
|
Ét- és tejcsokoládé pasztillák |
|
Olvad a csoki |
|
Felolvadt csokoládé |
|
Kezdődik a temperálás |
- Temperálás után a masszát visszateszem a gépbe és I-es fokozaton melegen tartom.
- A hűvös helyen tartott marcipánmasszát előveszem, apró darabokra vágom és golyókat hengergetek belőle.
|
Marcipánmassza |
|
Marcipángolyók |
- A golyókat egyesével a folyékony csokiba dobom és óvatosan meghengergetem.
|
Potty |
|
Marcipán a csokiban |
|
Hengergetés |
- Egy mártóvillával kiszedem a csokiból a golyót, jól lecsöpögtetem a felesleget, az alját még óvatosan le is húzom az edény szélén. Sokan fogpiszkálót szúrnak a golyóba és úgy végzik ezt a műveletet, nekem a villával könnyebb.
|
Csöpögtetés |
|
Felesleg lehúzása |
- A villáról sütőpapírra csúsztatom a golyót.
- Amíg a csoki meg nem szilárdul, színes csokigyöngyökkel, cukrokkal díszítem.
|
Ezüst csokigolyókkal díszítve |
|
Dermed a csoki |
Második variációként birsalmasajtos bonbont gyártok. A birsalmasajt nem formázható olyan könnyen, mint a marcipán, ezért ezt egyszerűen csak feldarabolom, és a darabkákat a csokiba mártom. Száradás után a tetejét arany lüszterporral átfestem.
|
Birsalmasajt |
|
Birsalmasajt mártása |
|
Csöpög a csoki |
|
Lüszter |
És a végeredmény:
|
Kész bonbonok |
|
|
A
mandulás keksszel együtt
díszcsomagolásban kiváló karácsonyi ajándék.
|
Bonbon és keksz |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése