Keresés ebben a blogban

2011. december 22., csütörtök

Mártott bonbonok

A mártott bonbon attól 'mártott', hogy nem formában készítjük el a hüvelyt és utána töltjük meg, hanem a megfelelő keménységű tölteléket csokoládéba mártjuk. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá drága formákat venni, normál konyhai eszközökkel és hozzávalókkal elkészíthető. Azonban ahhoz, hogy a bonbon külseje fényes és roppanós legyen, a csokit ugyanúgy temperálni kell, mint a nem mártott verziónál.
Hónapokkal ezelőtt, mikor elkezdtem csokoládéval ügyködni, vettem egy roppant elmés kis szerkezetet, ami nemcsak hogy mindenféle közreműködés nélkül felolvasztja a csokit, de a temperálás után megfelelő hőmérsékleten melegen is tartja. Hüvelyes bonbon készítéséhez nem szoktam elővenni, mert macerás helyet keresni neki, kipakolni, bepakolni, de a mártogatásnál nagyon hasznos, mert nem kell állandóan rámelegítgetni a csokoládéra, hogy folyós maradjon.
Csokoládé melegítő gép
Két fokozat van rajta, a II-es 60 fokra melegít, az I-es pedig 40-re.
*Megjegyzés: a csokoládé melegítése és temperálása gép nélkül elvégezhető a Marcipános-mandulás bonbonnál leírt módon.

  1. A csokoládét a gépben 60 fokon felolvasztom (II-es fokozat), majd temperálom. Hogy kicsit édesebb legyen, keverve használok ét- és tejcsokit.
  2. Ét- és tejcsokoládé pasztillák
    Olvad a csoki
    Felolvadt csokoládé
    Kezdődik a temperálás
  3. Temperálás után a masszát visszateszem a gépbe és I-es fokozaton melegen tartom.
  4. A hűvös helyen tartott marcipánmasszát előveszem, apró darabokra vágom és golyókat hengergetek belőle.
  5. Marcipánmassza
    Marcipángolyók
  6. A golyókat egyesével a folyékony csokiba dobom és óvatosan meghengergetem.
  7. Potty
    Marcipán a csokiban
    Hengergetés
  8. Egy mártóvillával kiszedem a csokiból a golyót, jól lecsöpögtetem a felesleget, az alját még óvatosan le is húzom az edény szélén. Sokan fogpiszkálót szúrnak a golyóba és úgy végzik ezt a műveletet, nekem a villával könnyebb.
  9. Csöpögtetés
    Felesleg lehúzása
  10. A villáról sütőpapírra csúsztatom a golyót.

  11. Amíg a csoki meg nem szilárdul, színes csokigyöngyökkel, cukrokkal díszítem.
Ezüst csokigolyókkal díszítve
Dermed a csoki
Második variációként birsalmasajtos bonbont gyártok. A birsalmasajt nem formázható olyan könnyen, mint a marcipán, ezért ezt egyszerűen csak feldarabolom, és a darabkákat a csokiba mártom. Száradás után a tetejét arany lüszterporral átfestem.
Birsalmasajt
Birsalmasajt mártása
Csöpög a csoki
Lüszter
És a végeredmény:
Kész bonbonok

A mandulás keksszel együtt díszcsomagolásban kiváló karácsonyi ajándék.
Bonbon és keksz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése