Legtöbb ember szereti a marcipánt, én is gyakran használom
bonbon töltelékhez. Viszont rájöttem, hogy piszok drága. Az általam ismert legolcsóbb helyen is 2500 Ft egy kilós kiszerelés (a kisebb adagok persze drágábbak), és ez csak 1:3-as, ami azt jelenti, hogy 1 rész mandulához 3 rész porcukor jön. 1:1-est pedig nem is olyan egyszerű kapni. 10 dekás Szamos tömböt pl. 750 Ft-ért vettem múltkor az ABC-ben. Ehhez képest 1 kg hámozott mandula 3400 Ft a Nagycsarnokban, és ebből 2 kiló 1:1-es vagy 4 kiló 1:3-as marcipán lesz. Olcsóbb, finomabb és nincs benne adalékanyag.
*Megjegyzés: az alábbi mennyiségből 20 dkg marcipánmassza lesz.
- 10 dkg hámozott mandulát összeaprítok. Mivel árban nem volt különbség az egész és a szeletelt mandula között, az egyszerűség kedvéért szeleteltet vettem a piacon.
|
Hámozott, szeletelt mandula |
- Hozzákeverek ugyanannyi (10 dkg) porcukrot. Ha nincs otthon porcukor, jó a kristálycukor is, csak tovább kell majd darálni.
|
Mandula procukorral |
- A mandulát és a cukrot együtt finomra darálom.
|
Darálóban |
|
Darálás közben |
|
Finomra darált cukros mandula |
- Nem is kell már más a marcipánhoz, csak egy kis langyos víz, és ha van otthon rum és/vagy keserűmandula aroma (nekem pont nem volt, rum is csak sütőrum).
|
Víz és rum |
- Kézzel elkezdem gyúrni a cukros mandulát, közben hozzáadok két evőkanál rumot.
|
Gyurma |
- Folyamatos gyúrás mellett szép lassan hozzáadok még néhány evőkanál langyos vizet (ehhez a mennyiséghez maximum 2-3 ek kell).
|
Majdnem kész |
- Mikor a massza szép egynemű, hengert gyúrok belőle, folpack-ba csomagolom és mehet hűvös helyre pihenni. Ennyi az egész.
|
Marcipán henger |
|
Marcipán folpackban |
Üzemi körülmények között a marcipánt heteken keresztül periodikusan hengerelik, így a házi soha nem lesz olyan sima és egynemű, mint a bolti, de ez talán nem is baj.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése