Egészen addig rettegtem a pogácsa sütéstől, amíg meg nem ismertem ezt a roppant egyszerű receptet. Azt hiszem elsősorban azért féltem tőle, mert bennem élt az a tévképzet, hogy minden pogácsát keleszteni kell, nem mindegy milyen hőmérséklet van a konyhában és egyéb macerák. De nem! És a hozzávalókat is lehetetlen elfelejteni, hiszen mindenből ugyanannyi kell hozzá.
Tehát a
hozzávalók (én ennyiből csinálom, arányosan lehet csökkenteni):
- 1/2 kg túró
- 1/2 kg margarin
- 1/2 kg liszt
- 2-3 teáskanál só
- sajt
- tojás
Elkészítés:
- A hozzávalókat (a sajt és tojás kivételével) egy nagy tálba öntöm
 |
| Túró és margarin |
 |
| Só és liszt |
- Jól összegyúrom. Nem használok gépet hozzá, pont az a lényeg, ahogy a kezem melegétől a margarin olvad, egyre inkább összeáll a tészta.
 |
| Gyurma |
- Ha jól összeállt a tészta, letakarom és kicsit a hűtőbe teszem. Ha sietek ez a lépés kimarad, úgy sem lesz rossz a pogácsa.
 |
| Nyers tészta |
 |
| Tészta közelről |
- Néhány óra elteltével kiveszem a tésztát a hűtőből, lisztezett gyúródeszkára teszem és jól átgyúrom.
 |
| Tészta a gyúródeszkán |
- Lisztezett sodrófával 1,5-2 cm vastagra nyújtom.
 |
| Sodrófával |
 |
| Tészta kinyújtva |
- Kiszaggatom a pogácsákat.
 |
| Pogácsa szaggatás |
 |
| Kiszaggatott pogácsa |
- A kiszaggatott pogácsákat szorosan egymás mellé tepsibe teszem. Én szilikonlapot szoktam alá teríteni, vagy sütőpapírt, ha ez nincs otthon, akkor a tepsit ki kell vajazni-lisztezni.
 |
| Pogácsák a tepsiben |
- Egy pohárban kenőecsettel összekeverek egy egész tojást. Ezzel fogom majd a pogácsák tetejét megkenni. Tojás helyett lehet tejet is használni.
 |
| Tojás |
- Sajtot reszelek. Kb. 5 dkg elég ennyi pogácsához.
 |
| Sajtreszelés |
- A pogácsák tetejét megkenem a tojással (vagy tejjel).
 |
| Pogácsák kenése |
- Sajtot szórok rá.
 |
| Sajt szórás |
- 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm.
 |
| Kész a pogácsa |
 |
| Tálalva |
 |
| Belül |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése