Egészen addig rettegtem a pogácsa sütéstől, amíg meg nem ismertem ezt a roppant egyszerű receptet. Azt hiszem elsősorban azért féltem tőle, mert bennem élt az a tévképzet, hogy minden pogácsát keleszteni kell, nem mindegy milyen hőmérséklet van a konyhában és egyéb macerák. De nem! És a hozzávalókat is lehetetlen elfelejteni, hiszen mindenből ugyanannyi kell hozzá.
Tehát a
hozzávalók (én ennyiből csinálom, arányosan lehet csökkenteni):
- 1/2 kg túró
- 1/2 kg margarin
- 1/2 kg liszt
- 2-3 teáskanál só
- sajt
- tojás
Elkészítés:
- A hozzávalókat (a sajt és tojás kivételével) egy nagy tálba öntöm
|
Túró és margarin |
|
Só és liszt |
- Jól összegyúrom. Nem használok gépet hozzá, pont az a lényeg, ahogy a kezem melegétől a margarin olvad, egyre inkább összeáll a tészta.
|
Gyurma |
- Ha jól összeállt a tészta, letakarom és kicsit a hűtőbe teszem. Ha sietek ez a lépés kimarad, úgy sem lesz rossz a pogácsa.
|
Nyers tészta |
|
Tészta közelről |
- Néhány óra elteltével kiveszem a tésztát a hűtőből, lisztezett gyúródeszkára teszem és jól átgyúrom.
|
Tészta a gyúródeszkán |
- Lisztezett sodrófával 1,5-2 cm vastagra nyújtom.
|
Sodrófával |
|
Tészta kinyújtva |
- Kiszaggatom a pogácsákat.
|
Pogácsa szaggatás |
|
Kiszaggatott pogácsa |
- A kiszaggatott pogácsákat szorosan egymás mellé tepsibe teszem. Én szilikonlapot szoktam alá teríteni, vagy sütőpapírt, ha ez nincs otthon, akkor a tepsit ki kell vajazni-lisztezni.
|
Pogácsák a tepsiben |
- Egy pohárban kenőecsettel összekeverek egy egész tojást. Ezzel fogom majd a pogácsák tetejét megkenni. Tojás helyett lehet tejet is használni.
|
Tojás |
- Sajtot reszelek. Kb. 5 dkg elég ennyi pogácsához.
|
Sajtreszelés |
- A pogácsák tetejét megkenem a tojással (vagy tejjel).
|
Pogácsák kenése |
- Sajtot szórok rá.
|
Sajt szórás |
- 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm.
|
Kész a pogácsa |
|
Tálalva |
|
Belül |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése