Keresés ebben a blogban

2011. december 31., szombat

Túrós pogácsa

Egészen addig rettegtem a pogácsa sütéstől, amíg meg nem ismertem ezt a roppant egyszerű receptet. Azt hiszem elsősorban azért féltem tőle, mert bennem élt az a tévképzet, hogy minden pogácsát keleszteni kell, nem mindegy milyen hőmérséklet van a konyhában és egyéb macerák. De nem! És a hozzávalókat is lehetetlen elfelejteni, hiszen mindenből ugyanannyi kell hozzá.
Tehát a hozzávalók (én ennyiből csinálom, arányosan lehet csökkenteni):
  • 1/2 kg túró
  • 1/2 kg margarin
  • 1/2 kg liszt
  • 2-3 teáskanál só
  • sajt
  • tojás
Elkészítés:
  1. A hozzávalókat (a sajt és tojás kivételével) egy nagy tálba öntöm
  2. Túró és margarin
    Só és liszt
  3. Jól összegyúrom. Nem használok gépet hozzá, pont az a lényeg, ahogy a kezem melegétől a margarin olvad, egyre inkább összeáll a tészta.
  4. Gyurma
  5. Ha jól összeállt a tészta, letakarom és kicsit a hűtőbe teszem. Ha sietek ez a lépés kimarad, úgy sem lesz rossz a pogácsa.
  6. Nyers tészta
    Tészta közelről
  7. Néhány óra elteltével kiveszem a tésztát a hűtőből, lisztezett gyúródeszkára teszem és jól átgyúrom.
  8. Tészta a gyúródeszkán
  9. Lisztezett sodrófával 1,5-2 cm vastagra nyújtom.
  10. Sodrófával
    Tészta kinyújtva
  11. Kiszaggatom a pogácsákat.
  12. Pogácsa szaggatás
    Kiszaggatott pogácsa
  13. A kiszaggatott pogácsákat szorosan egymás mellé tepsibe teszem. Én szilikonlapot szoktam alá teríteni, vagy sütőpapírt, ha ez nincs otthon, akkor a tepsit ki kell vajazni-lisztezni.
  14. Pogácsák a tepsiben
  15. Egy pohárban kenőecsettel összekeverek egy egész tojást. Ezzel fogom majd a pogácsák tetejét megkenni. Tojás helyett lehet tejet is használni.
  16. Tojás
  17. Sajtot reszelek. Kb. 5 dkg elég ennyi pogácsához.
  18. Sajtreszelés
  19. A pogácsák tetejét megkenem a tojással (vagy tejjel).
  20. Pogácsák kenése
  21. Sajtot szórok rá.
  22. Sajt szórás
  23. 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm.
Kész a pogácsa
Tálalva
Belül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése