Keresés ebben a blogban

2012. február 22., szerda

Húsleves

Őszintén szólva kevés egyszerűbben elkészíthető levest ismerek, mint a húsleves. Beleteszem a hozzávalókat, néha leszedem a habot róla és csak várom, hogy megfőjön. Nem kell bele rántás vagy habarás, tényleg nincs vele semmi macera.
A tökéletes húslevesnek két titka van:
  1. Alacsony lángon, lassú tűzön kell főzni
  2. Csirke- vagy pulykanyakból készüljön. Sokféle húslevest ettem már, de tapasztalatom szerint a nyaklevest (hihihi) semmi sem übereli. Az elkészítés módja amúgy minden húsfélénél ugyanaz.
Már jó két hete tervezem, hogy főzök húslevest, de aztán elmaradt, úgyhogy a csirkenyak a fagyasztóban landolt. Sebaj, még kiolvasztani sem kell, majd a forró víz, amiben fő, majd megteszi hatását.

Elkészítés:
  1. A nyakat egy fazék vízben felteszem főni.
  2. Fél kiló csirkenyak. Azért néz ki ilyen furán, mert még meg van fagyva.
  3. A zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, ha van otthon, akkor egy kis zeller, karalábé, borsó) megpucolom és darabokra vágom. Egyes források szerint a húsleves attól lesz szép sárga, ha a hagymát héjastól tesszük bele. Szerintem meg nem :) De ezt döntse el ki-ki maga.
  4. Zöldségek
  5. Beleteszem a zöldségeket is a vízbe, sózom, borsozom és szép lassan főzni kezdem. Anyu szokott hozzáadni egy kis lestyánt is (vegeta fűszerként is hívják), tényleg finom ízt ad neki. Mivel nekem nem adatott meg, hogy csak úgy kisétáljak érte a kertbe, ezúttal eltekintek tőle.
  6. Egy kis idő után csúnya, szürkés hab jelenik meg a leves tetején, de pánikra semmi ok, ezt le lehet (sőt, le is kell) szedni fakanállal, szűrővel, egyéb segédeszközökkel.
  7. Hab a leves tetején
    Így kell leszedni a habot
    Az első adag csúnya, szürke hab
  8. A főzés alatt ezt a habozást még néhányszor megismétlem, amíg a lé szép tiszta nem lesz és a tetején apró zsírpettyecskék csillognak. Ez ideális esetben legalább egy-másfél óra. Mint már említettem, a húsleves főzést nem szabad elkapkodni. Össze lehet 20 perc alatt is hozni kuktában, de érezni lehet a különbséget, az úgy nem olyan ízgazdag, hiába fűszerezi agyon az ember.
  9. Tiszta, habmentes lé
  10. A tésztát nem főzöm bele a levesbe, mert könnyen megromlik tőle, hanem egy kis lábosban vizet melegítek (vagy ha sok a lé a levesben, abból szedek ki), és kifőzöm a cérnametéltet. Mert számomra a húsleves cérnametélttel az igazi.
  11. Cérnametélt
  12. Tálaláskor a tányér aljára szedek a cérnametéltből, kapargatok le a húsból, és rámerem a levest.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése