Gyerekkorom óta az egyik kedvencem a krumplis pogácsa. Hagyományos értelemben véve ez nem is pogácsa, hanem inkább olajban sült krumplis tészta. De a neve nem is igazán számít. A lényeg, hogy NAGYON finom.
Este már a villamoson ültem, hazafelé tartva, mikor életem párja rám csörgött, hogy nem sütnék -e. Szegény, legalább egy hete várja, mikor lepem meg vele, mert a múltkor megígértem, hogy csinálok. Végül is miért ne. Roppant egyszerű, ugyanaz a tésztája, mint a szilvás gombócnak, vagy krumplis nudlinak. Sokan össze is kötik a kettő, mikor szilvás gombócot csinálnak, a tészta egy részét félre teszik krumplis pogácsának, és akkor van édes meg sós is.
- A krumplit megpucolom, kockára vágom és felteszem főni annyi sós vízben, hogy ellepje.
|
Krumpli a lábosban |
- Ha teljesen puhára fő, leveszem a tűzről, de a vizet nem öntöm le róla (na jó, ha soknak tűnik, akkor egy kicsit öntök le belőle).
- Nem várom meg, amíg kihűl, hanem még forrón krumplinyomóval alaposan összenyomkodom.
|
Krumplinyomó |
- Hozzáadok 2-3 tojást és annyi lisztet, hogy jól gyúrható, lágy tésztát kapjak. Ha kell, még meg is sózom.
|
Adagolom a lisztet |
- Mikor kezd összeállni a tészta, gyúródeszkára borítom, és addig gyúrom (miközben adagolom hozzá a lisztet), míg el nem múlik a ragacsossága.
|
Még ragad |
|
Már nem ragad |
- Ha már nem ragad a tészta, lisztezett sodrófával kinyújtom. Fél centinél ne nagyon legyen vastagabb.
|
Kinyújtott tészta |
- Lisztezett pogácsaszaggatóval (na tessék, mégiscsak igazi pogácsa!) kiszaggatom.
|
Kiszaggatott pogácsa |
|
Kiszaggatott pogácsa |
- A pogácsákat forró olajba dobálom, 2-3 percig sütöm az egyik oldalát, megfordítom, pár percig sütöm a másik oldalát és már ki is szedem.
|
Sül az egyik oldal |
|
Fordítás után |
- Papírtörlőn kicsit lecsöpögtetem, és kéééész!
|
Krumplis pogácsa |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése