Keresés ebben a blogban

2012. február 2., csütörtök

Krumplis pogácsa

Gyerekkorom óta az egyik kedvencem a krumplis pogácsa. Hagyományos értelemben véve ez nem is pogácsa, hanem inkább olajban sült krumplis tészta. De a neve nem is igazán számít. A lényeg, hogy NAGYON finom.
Este már a villamoson ültem, hazafelé tartva, mikor életem párja rám csörgött, hogy nem sütnék -e. Szegény, legalább egy hete várja, mikor lepem meg vele, mert a múltkor megígértem, hogy csinálok. Végül is miért ne. Roppant egyszerű, ugyanaz a tésztája, mint a szilvás gombócnak, vagy krumplis nudlinak. Sokan össze is kötik a kettő, mikor szilvás gombócot csinálnak, a tészta egy részét félre teszik krumplis pogácsának, és akkor van édes meg sós is.
  1. A krumplit megpucolom, kockára vágom és felteszem főni annyi sós vízben, hogy ellepje.
  2. Krumpli a lábosban
  3. Ha teljesen puhára fő, leveszem a tűzről, de a vizet nem öntöm le róla (na jó, ha soknak tűnik, akkor egy kicsit öntök le belőle).
  4. Nem várom meg, amíg kihűl, hanem még forrón krumplinyomóval alaposan összenyomkodom.
  5. Krumplinyomó
  6. Hozzáadok 2-3 tojást és annyi lisztet, hogy jól gyúrható, lágy tésztát kapjak. Ha kell, még meg is sózom.
  7. Adagolom a lisztet
  8. Mikor kezd összeállni a tészta, gyúródeszkára borítom, és addig gyúrom (miközben adagolom hozzá a lisztet), míg el nem múlik a ragacsossága.
  9. Még ragad
    Már nem ragad
  10. Ha már nem ragad a tészta, lisztezett sodrófával kinyújtom. Fél centinél ne nagyon legyen vastagabb.
  11. Kinyújtott tészta
  12. Lisztezett pogácsaszaggatóval (na tessék, mégiscsak igazi pogácsa!) kiszaggatom.
  13. Kiszaggatott pogácsa
    Kiszaggatott pogácsa
  14. A pogácsákat forró olajba dobálom, 2-3 percig sütöm az egyik oldalát, megfordítom, pár percig sütöm a másik oldalát és már ki is szedem.
  15. Sül az egyik oldal
    Fordítás után
  16. Papírtörlőn kicsit lecsöpögtetem, és kéééész!
Krumplis pogácsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése