Keresés ebben a blogban

2012. február 17., péntek

Ázsiai garnélás tészta

Múltkor az egyik nagy áruházban jártamban-keltemben elvetődtem a mélyhűtős részre, és megpillantottam a kis garnélarákocskákat. Egyből eszembe jutott, hogy sógorom (Nagy Paraj férje) milyen finom rákocskás-cukkinis tésztát szokott nekünk összeütni pillanatok alatt. És bár cukkinit nem kaptam, egy zacskó garnélát azért vettem, a többit pedig a fagyasztóban talált thai zöldségkeverékkel rögtönöztem.
A  hozzávalók: tészta, olaj, garnélarákocskák, zöldségkeverék, fűszerek.
Tészta
Olaj
Garnéla és zöldségkeverék
  1. Felteszek egy nagy fazék vizet forrni. Ha felforrt, teszek bele sót, olajat, és a tésztát. Mire megfő, azalatt pont össze is lehet ütni a rávalót. Fontos, hogy a sót csak a forrás után teszem a vízbe, nem rögtön az elején, mivel a sós víz nehezebben forr fel.
  2. Egy edénybe olivaolajat öntök és felhevítem. Most éppen egy wok volt kéznél, hangulatban pont passzol is a zöldségkeverékhez, de amúgy bármilyen lábos jó. Fent az olajos képen talán látszik, hogy az olajban úszkálnak mindenféle cuccok. Ez Nagy Paraj készítménye, fűszerolaj. Elég régóta érlelődik, úgyhogy jó kis aromát adott a rozmaring az olajnak, amit néha utántöltök. Mármint az olajat.
  3. Ha az edény jó forró, beleöntöm a garnélát és a zöldségeket. Nem adok hozzá folyadékot, a kiolvadt víz elég lesz a pároláshoz.
  4. Zöldségek és rákocskák
  5. Kicsit pirítom-párolom, majd a hangulat kedvéért meglocsolom egy kis szójaszósszal és egy kis osztriga szósszal, ha már thai zöldségkeveréket használok. Mindkettő az Ázsia boltból származik és mindkettőnek annyira sós-karakteres íze van, hogy más fűszert nem is használok.
  6. Szószok
  7. Készre párolom-pirítom a hozzávalókat. Akkor jó, ha a zöldségek nem nyersek, de azért még harapáskor ropognak az ember foga alatt.
  8. Már majdnem kész
  9. Ha nagyon száraz lenne, a tészta főzővizéből teszek hozzá néhány kanállal. Egyébként ahogy most van, ez így is nagyszerű ebéd lehetne, tészta nélküli, ázsiai egytálétel.
  10. Kész a rávaló
  11. Közben a tészta is megfőtt, leszűröm, és összekeverem a szósszal. Kész is az ebéd (vagy vacsora).
Gőzölgő tészta
Tálalva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése