Keresés ebben a blogban

2012. február 7., kedd

Frankfurti leves

Erről a levesről valahogy mindig a gyerekkor jut eszembe. Biztos, mert az oviban és a napköziben is gyakran kaptuk (végülis a virsli meg a kelkáposzta olcsó dolgok). Nem mellékesen ez azon kevés kelkáposztás ételek egyike, amit szeretek. És most tessék nem levonni azt a következtetést, hogy finnyás vagyok!
Hozzávalók
  • kelkáposzta
  • krumpli
  • sárgarépa
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • virsli
  • majoranna
  • kömény (lehet őrölt vagy egész is)
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A zöldségeket megmosom, megpucolom és feldarabolom. A káposztának kivágom a torzsáját, azt nem teszem bele a levesbe, de nem dobom ki, mert később még felhasználható más leveshez kiegészítő zöldségként.
  2. Először csak a répát a krumplit és a hagymát (vörös és fok) teszem fel főni annyi sós vízben, ami éppen csak ellepi.
  3. Krumpli, répa és hagyma
  4. Ha már majdnem megfőtt (a villát bele tudom szúrni kartörés nélkül), felengedem még vízzel, sózom, és hozzáteszem a kelkáposztát is. Nem kell megijedni, a nyers kelkáposzta térfogatra meglehetősen sok, de főzés közben összeszottyan, és simán bele fog férni a lábosba. Mindenesetre egy fakanállal jól megnyomkodom, hogy menjen összefele.
  5. Kelkáposzta a lábosban
  6. Majorannával és köménnyel ízesítem (esküszöm, a mamámnak volt egy olyan nevű szomszédja, hogy Major Anna).
  7. Egy kis nyomkodás után, majorannával
  8. Fedő alatt puhára párolom a káposztát. Nem kell hozzá sok, ha elég zsenge, akkor 5 perc, ha nem, akkor 10-15. Közben az elfőtt vizet pótolom.
  9. Lehet, jobb lett volna egy nagyobb lábost keresni...
  10. Ha a zöldségek megpuhultak, a Tárkonyos csirkeleves bejegyzés 9-13. pontjában leírt módon behabarom a levest, annyi különbséggel, hogy a liszt mellé egy kis pirospaprikát is szórok a tejfölbe, de csak a színe miatt (ez el is maradhat). Egyébként ettem már olyan frankfurti levest, amiben nem volt tejföl, úgy sem rossz.
  11. Habarás
    Habarás a levesben
  12. Utolsó akkordként karikára vágott virslit teszek bele. 
  13. Most már tuti, hogy nagyobb edény kellett volna...
  14. Hagyom egyet rottyanni és már kész is. Van, aki még csipetkét is tesz bele, nekem nem hiányzik.
A leves tálalva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése