Keresés ebben a blogban

2012. február 6., hétfő

Gyors paradicsomleves

Be kell vallanom, utálom a paradicsomlevest. Jó kezdet egy bejegyzéshez, ami a paradicsomlevesről fog szólni, ugye? Egyébként nem csak a paradicsomlevest nem szeretem, hanem a paradicsomos káposztát sem, és régebben a töltött paprikát sem ettem meg, most már ez utóbbi valamiért változott, és a gombócot nagy duzzogva elfogyasztom. Nem vájkáltam még annyit a lelkem legmélyebb bugyraiban, hogy rájöjjek, miért van ez az ellenszenv a paradicsomlés ételekkel szemben, talán mert ezekben mindben van cukor, a paradicsom meg zöldségféle, és az nekem valahogy nem passzol össze a cukorral. Milyen lenne már a cukros paprika például. Bár nem is akkora hülyeség, Kaldeneker György évek óta hirdeti a zöldségből készült lekvárok létjogosultságát, és nemrég nyitott egy lekvárosházat pont ezen apropóból. Zöldséglekvárok közül egyelőre a hagymalekvárt kóstoltam csak, úgyhogy a többiről nem nyilatkozom, de az sem nyerte el a tetszésemet. Közben eszembe jutott, hogy a káposztást tésztát sem bírom megenni cukorral, valószínűleg ez is a zöldség-cukor párosítás miatt van. Na ennyit a gasztro-lelki világomról, és most lássuk, hogy csinálom úgy a paradicsomlevest, hogy meg sem kóstolom.
  1. Kevés olajból és lisztből fehér rántást csinálok. Azért fehér rántás, mert nem várom meg, amíg bebarnul.
  2. Rántás
  3. Leveszem a tűzről, majd felöntöm 100%-os paradicsomlével. A megnevezés a címben ezért 'Gyors paradicsomleves', mert nem szórakozom rendes paradicsom passzírozgatásával, egyszerűen veszek 1-2 doboz paradicsomlevet és kész. Ha van otthon nyáron eltett házi, az még jobb.
  4. Paradicsomlé - a Siót szeretem
  5. A lábost visszateszem a tűzre.
  6. Ha épp van otthon, vágok bele egy kis zellert.
  7. Zeller a paradicsomban
  8. Teszek bele sót, fehérborsot és jó pár kanál cukrot. Ha valaki édesebben szereti, később még utáncukrozhatja magának.
  9. Az egészet összeforralom.
  10. A végén apró levestésztát főzök bele (retro érzelműeknek ajánlom a betűtésztát).
  11. Levestészta
  12. Ha a tészta is megfőtt, kész a leves. Lehet tálalni. Állítólag finom.
Gőzölgő paradicsomleves

2 megjegyzés: