Keresés ebben a blogban

2012. január 22., vasárnap

Túrós csiga

Nem akarok más tollával ékeskedni, a receptet Nagy Parajtól (a húgomtól) kaptam. Ő szokott ilyen sütit sütni, de sajnos régen csinált utoljára. A héten megkértem, hogy írja le a hozzávalókat, de mivel tényleg nagyon régen csinálta, csak úgy kb-re tudta megmondani, mi kell bele. Nem baj, azért belevágtam.
A tészta alapreceptje szinte megegyezik a túrós pogácsáéval. A csigához fele adagot gyúrok, úgy lesz egy tepsinyi (és a túró másik felét majd felhasználom a töltelékhez).
Hozzávalók
a tésztához:
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 40 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
 a töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • aszalt gyümölcsök (kb. 3 maréknyi)
  • mandula (kb. 2 maréknyi)
  1. Fél kiló túrót villával összetörök.
  2. Túró
  3. A túró felét a vajjal, liszttel, sütőporral és porcukorral összegyúrom
  4. Hozzávalók
    Gyúrás
  5. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom.
  6. Tészta
    Kinyújtva
  7. A túró másik felét összekeverem a cukorral, az apróra vágott gyümölcsökkel és mandulával. Aki szereti, tegyen bele mazsolát, akkor nem kell a szilvát vagdosni.
  8. Belevalók
    Aprítás
    Töltelék
  9. A tésztát megkenem tejföllel (vagy tejjel).
  10. Tejföllel megkenve
  11. Egyenletesen eloszlatom rajta a tölteléket.
  12. Helyén a töltelék
  13. A tésztát felcsavarom, mintha bejgli lenne.
  14. Tészta felcsavarva
  15. Szeleteket vágok belőle, és a csigákat szorosan egymás mellé, sütőlapra teszem.
  16. Tészta felcsavarva
    Csigák
  17. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöm.
  18. Sült csigák
  19. A csigákat szétszedem és tálalom.
Túrós csiga
Túrós csiga

3 megjegyzés:

  1. Kicsit tulsutotted, nem? (Bocs, ismet ekezetek nelkul vagyok.) Ja, es ne hivja Nagy Parajnak!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még így is úgy tűnt, hogy nyers, de aztán mégsem. Viszont a mandulát annyira nem éreztem benne, te hogy szoktad beletenni?

      Törlés
  2. Hát... az enyém eleve tökre más, úgyhogy nyugodtan sajátodnak tekintheted ezt a változatot. :)
    Egyébként szeletelt mandulát szoktam beletenni - azt nem aprítom fel még utána.

    VálaszTörlés