Sokáig gondolkodtam, hogy ez a dísz a
főzős, vagy a
kreatív blogomba kerüljön, aztán végül a főzős mellett döntöttem, elvégre csokiból alkotok... viszont a kreatívságok közt is megállná a helyét, hiszen itt elsősorban a látványon van a hangsúly, nem az evésen.
- Mielőtt a csokoládé olvasztásának és temperálásának nekikezdenék (ld. Marcipános-mandulás bonbon), előkészítem a terepet. Előveszem a gránitlapot és letörlöm (szigorúan száraz ruhával, a víz árt a csokinak!).
- Sütőpapírból nyomózsákot hajtogatok. Ehhez először háromszög alakot vágok, majd tölcsérré formázom.
|
Sütőpapír háromszög |
|
|
|
|
|
Tölcsér hajtogatása 1. |
|
Tölcsér hajtogatása 2. |
|
Kész nyomózsák |
- Átlátszó fóliából levágok egy csíkot. Ilyen fóliát pl. kreatív boltokban lehet kapni, üvegmatrica festéshez használják a kreatívok. Ha más nincs kéznél, megteszi egy széttrancsírozott műanyag dosszié is.
|
Fóliacsík |
- A csokit femelegítem majd temperálom (ld. Marcipános-mandulás bonbon)
- Beletöltöm az előbb elkészített nyomózsákba.
|
Csoki a nyomózsákban |
- A zsák tetejét lezárom.
|
Nyomózsák lezárva |
- A nyomózsák segítségével először egy négyzetet rajzolok a fóliára, majd azt vonalakkal kitöltöm.
|
Csokirajz |
|
A kész minta |
- Néhány percet várok, hogy a csoki ne legyen annyira folyós.
- Óvatosan felemelem a fóliát és vigyázva, nehogy szétmaszatoljam a csokoládét, hengert formálok belőle. A végét celluxszal leragasztom.
|
Csoki a levegőben |
|
Csokihenger |
|
Csokihenger |
|
Rögzítés |
|
Csokihenger |
- Kis időre beteszem a hűtőbe.
- Ha megszilárdult, óvatosan leszedem róla a fóliát és kész is. Késsel lehet darabolni, formázgatni ha szükséges.
|
Csokidísz |
Nekem sajnos most valamiért nem lett szép fényes és egyenletes a csokoládé felülete, talán a temperálásnál szúrtam el, talán a csoki nem volt jó minőségű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése