Keresés ebben a blogban

2012. január 16., hétfő

Sajtos rúd

Számomra az igazi sajtos rúd az, aminek a tésztájában is sajt van. Attól függően, milyen sajtot teszek bele, mindig más az íze, ezért "nem lehet megunniiiiiii, ez az, amit nem lehet megunniiiiii", ahogy a régi reklám is mondja - na persze nem az én sajtos rudamra.
  1. 25 dkg lisztet, 20 dkg vajat, 10 dkg reszelt sajtot, 1 dl tejszínt és egy csipet sót összegyúrok.
  2. Hozzávalók
  3. Először nehezen adja meg magát, de ahogy a vaj olvad a kezem melegétől, egyre jobban összeáll a tészta.
  4. Gyurma
    Összeállt a tészta
  5. Célszerű ilyenkor 1-2 órára hűtőbe tenni pihenni (akár egész éjszakára is), de van, hogy erre nincs idő. Egyébként ez az a típusú tészta, amit le is lehet fagyasztani és alkalomadtán elővenni, ha hirtelen kell sütni valamit.
  6. A tésztát lisztezett gyúródeszkára teszem és kb. 1 cm-esre kinyújtom.
  7. Tésztanyújtás
  8. Éles késsel csíkokat vágok belőle.
  9. Rudak
  10. A rudakat tepsibe teszem úgy, hogy ne érjenek össze.
  11. Rudak
  12. Egy egész tojást összekeverek és megkenem vele a rudak tetejét. Ez egyrészt színt ad neki sütéskor, másrészt odatapasztja a sajtot. Tojás helyett tejjel is meg lehet kenni.
  13. Tojás
    Ecsetelés
  14. Megszórom sajttal.
  15. Sajttal megszórva
  16. 180 fokos sütőben addig sütöm, amíg szépen meg nem pirul. Ez kb. 20-25 perc, aki ropogósabban szereti, süsse tovább.
  17.  Kész. Lehet enni.
Sajtos rudak
Sajtos rudak

2 megjegyzés:

  1. Jééé, csoportosan szerepelnek az alapanyagok :)

    VálaszTörlés
  2. Ma valakitől építő jellegű kritikát kaptam, gondoltam, megfogadom :)

    VálaszTörlés