Talán 10 éve lehetett, mikor életemben először ettem creme brulée-t egy vendégségben. Baromira nem ízlett. Eleve ódzkodtam mindenféle pudingtól (az egy külön történet, hogy miért, tessék megnézni a
Hullajó c. filmet és kiderül), és ez tulajdonképpen egy sült pudingszerű valami. Nem is értettem, a többiek miért vannak úgy oda érte. Aztán tavaly ősszel voltam egy főzőtanfolyamon, ahol megtanultam hogyan kell creme brulée-t csinálni (sose gondoltam, hogy ilyen egyszerű), és azt is, mi is a jó benne. Valóban van egyfajta romantikus hangulata, ahogy az ember kiskanállal feltöri a kemény cukorréteget, majd kikanalazza a tejszínes-vaníliás sült krémet.
Gyorsan beszereztem hát otthonra kicsi kerámia edénykéket (igaz, nem kimondott brulée-edények), viszont egy konyhai lángszóróra, amivel a tetején levő cukor profin karamellizálható, sajnáltam a pénzt. Ám eljött a karácson, és láss csodát! Jézuska szerint jó voltam, és küldött nekem egy ilyen csodapisztolyt. Most már semmi nem ment meg attól, hogy creme brulée-t csináljak otthon.
- 200 ml habtejszínt és 150 ml tejet egy lábosba öntök. A tejszín-tej aránnyal lehet kicsit játszani, legközelebb kipróbálom, milyen lesz csak tejszínnel.
|
Tejszín |
|
Tej |
- Egy vaníliarudat egy éles késsel hosszában kettéhasítok, kikaparom a belsejét, és a tejszínhez adom.
|
Vaníliarúd |
|
Vaníliarúd belseje |
- Lassú tűzön összeforralom.
- Közben 3 tojás sárgáját 100 gramm cukorral habosra verek.
|
Tojássárgák |
|
100 g cukor |
|
Keverem-kavarom |
|
Habosra verve |
- A tejszínt leveszem a tűzről és szűrőn keresztül óvatosan a cukros tojáshoz adagolom. Még jobb, ha nem rögtön öntöm rá, hanem van ideje kicsit hűlni, ugyanis a forró folyadék miatt könnyen főtt tojás lesz creme brulée helyett.
- Habverővel simára keverem.
|
Minden benne van |
- A lötyit négy kis edénybe adagolom. Ez lehet kerámia vagy üveg, a lényeg, hogy kibírjon 140 fokot a sütőben.
|
Edénykékben |
- Egy magas falú tepsit megtöltök vízzel és az edénykéket beleállítom.
|
Vizes tepsiben |
- A tepsit 60-70 percre 140 fokos sütőbe rakom.
|
Sütőben |
- Ha a krém színe szép sárga és az állaga is sűrű, akkor kiveszem a sütőből.
|
Megsült |
- Az edénykéket konyharuhára szedem és várok, míg langyosra hűl.
|
Hűl a krém |
- Néhány órára hűtőbe teszem, hogy teljesen lehűljön.
- Miután kivettem, a krém tetejére kristálycukrot szórok (kb. fél evőkanál edényenként).
|
Cukorréteg |
- Éééééééééééééééééééés most jön a legizgalmasabb rész. Fogom a kis lángszórómat, és a cukrréteget megkaramellizálom.
|
Karamellizálás |
|
Lángszóró pisztoly |
- Kész. Lehet is enni.
|
Kész a karamellizálás |
|
Creme brulée |
|
Az első falat |
|
Mmmmm |
Durva ez a kis lángszóró :DD és a végén a mmmm, mit jelent? Jobb lett, mint 10 éve? ;-P
VálaszTörlésA mmmmm az mmmmmm :) Mmmmmm, de finom!
VálaszTörlésA lángszóró tényleg nagyon jó!!! Csak sajnos egyelőre nem tudom, hogy mire használhatnám még.