Nincs hétvége süti nélkül. Főleg télen, mikor ebéd után jólesik egy csésze forró teával elmajszolni néhány száz kalóriát. Megkérdeztem az Embert, hogy milyen sütit enne, és persze a válasz az volt, hogy "Mindegy". Nem hagytam annyiban, és a végén arra jutottunk, hogy csoki és dió legyen benne. Először egy kis dióval megbolondított csokis muffinra gondoltam, de aztán felfedeztem egy csomag aszalt szilvát a fiókban, és inkább a
gyömölcskenyér irányába változtattam a recepten. Van egy
másik gyümölcskenyér receptem is, de azt hiszem, ezt a csokist is gyakran fogom készíteni.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 4 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 22 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 15 dkg étcsoki
- 4 dkg vaj
- 15 dkg dió
- 20 dkg aszalt szilva (bármi más aszalt gyümölcs megteszi)
- 5 dkg mazsola
Elkészítés
- A tojást a cukorral habosra verjük.
- Hozzákeverjük a tejet.
- Beledolgozzuk a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet.
- A diót és aszalt gyümölcsöket késsel apróra vágjuk és a tésztához adjuk.
|
Aszalt gyümölcsök |
|
Dió a tésztában |
- A csokit a vajjal mikróban megolvasztjuk. Ez sokkal egyszerűbb módszer, mint vízgőz felett olvasztgatni. Először kb. 20 másodpercre tesszük be, aztán kivesszük, megkeverjük. Utána visszatesszük 10-15 másodpercre, megint kivesszük, megkeverjük. ismét vissza 10 másodpercre, keverés, vissza. Innentől már csak maximum 10 másodpercekre tesszük vissza, utána keverjük addig, míg fel nem olvad.
- A csokis vajat a tésztához keverjük.
- A gyümölcskenyér formát kivajazzuk, a masszát beleöntjük és 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.
- Melegen szinte lehetetlen szeletelni, mert esik szét, meg kell várni, míg kicsit kihűl.
|
Csokis gyümölcskenyér |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése