Keresés ebben a blogban

2014. február 24., hétfő

A tökéletes túrógombóc

Néha van olyan, hogy nap közben eszembe jut egy étel, és onnantól kezdve nem bírom kiverni a fejemből. Azon gondolkodom, hol tudnám beszerezni a hozzávalókat, mikor lesz annyi időm, hogy megfőzzem,  milyen íze lesz, vajon jól sikerül -e. Így voltam múlt héten a túrógombóccal is, ami szerencsére mindig sikerélménnyel kecsegtet, és mivel túró általában van a fagyasztóban, búzadara pedig a fiókban, így még vásárolnom sem kellett.
Évek óta ezt a kipróbált receptet használom, ezekkel a mennyiségekkel a gombóc nem lesz se kemény, se pedig olyan puha, hogy főzés közben szétesik.
Hozzávalók:
  • fél kg túró
  • 9 evőkanál búzadara
  • 2 tojás (ha épp nincs annyi, 1 is elegendő, de 2 jobban összetartja)
  • vaj 
  • zsemlemorzsa 
  1. Azzal kezdem, hogy egy nagy fazékba felteszek vizet forrni.
  2. A túrót egy villával összetöröm és a búzadarával és tojással habosra keverem. 
  3. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztom a vajat és zsemlemorzsát pirítok rajta. Azért nem írok mennyiséget, mert valaki sok zsemlemorzsával szereti, valaki pedig csak épphogy megmutatja neki a gombócokat. Én kb. 5 dkg vajon 10 evőkanálnyi morzsát pirítok.
  4. A masszából vizes kézzel gombócokat formázok.
  5. Ha felforrt a víz, teszek bele egy kanál sót és beledobálom a gombócokat.
  6. Amint feljönnek a víz tetejére, kiszedem őket a megpirított zsemlemorzsára és óvatosan beleforgatom.
  7. Gombóckák
  8. Cukros tejföllel tálalom.
Tejföllel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése