Évek óta ezt a kipróbált receptet használom, ezekkel a mennyiségekkel a gombóc nem lesz se kemény, se pedig olyan puha, hogy főzés közben szétesik.
Hozzávalók:
- fél kg túró
- 9 evőkanál búzadara
- 2 tojás (ha épp nincs annyi, 1 is elegendő, de 2 jobban összetartja)
- vaj
- zsemlemorzsa
- Azzal kezdem, hogy egy nagy fazékba felteszek vizet forrni.
- A túrót egy villával összetöröm és a búzadarával és tojással habosra keverem.
- Egy nagyobb serpenyőben felolvasztom a vajat és zsemlemorzsát pirítok rajta. Azért nem írok mennyiséget, mert valaki sok zsemlemorzsával szereti, valaki pedig csak épphogy megmutatja neki a gombócokat. Én kb. 5 dkg vajon 10 evőkanálnyi morzsát pirítok.
- A masszából vizes kézzel gombócokat formázok.
- Ha felforrt a víz, teszek bele egy kanál sót és beledobálom a gombócokat.
- Amint feljönnek a víz tetejére, kiszedem őket a megpirított zsemlemorzsára és óvatosan beleforgatom.
- Cukros tejföllel tálalom.
Gombóckák |
Tejföllel |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése