Múlt hétvégén isteni csirkepörköltet készítettem, szerénység nélkül állíthatom, ez volt eddigi csirkepörkölt-pályafutásom csúcsa. És hogy mi a jó csirkepörkölt titka? A rengeteg hagyma és a házi pirospaprika. Attól lesz jó sűrű a szaftja, és olyan íze, hogy az ember lánya késztetést érez, hogy még a tányért is kinyalja.
Így készül:
- A csirkét (ha kell) feldarabolom, az apró szőröket gáz fölött leégetem, megmosom. Én most öt csirkecombot vettem, ez három főre bőven elég. Ami fontos még, hogy nem szabad leszedni főzés előtt a bőrét, még akkor sem, ha senki nem eszi meg.
|
Csirkecombok |
- Legalább 3 (de inkább 4) nagy fej hagymát megpucolok, apróra vágom és olajon megdinsztelem. Tavaly kaptam egy szuper botmixert, amihez aprító kés és tál is tartozik, azóta azzal vágom a hagymát, így a nagy tétel sem akadály.
|
Dinsztelődik a hagyma |
- Beleteszem a csirkehúst, és néha átkeverve tovább párolom-pirítom.
|
A csirke is a helyén van |
- Lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával átkeverem és öntök hozzá egy kis vizet. Van, aki esküszik rá, hogy a pörköltbe nem kell víz, mert a hús enged annyi nedvességet, amennyit kell, én azért szoktam alá önteni.
|
Felöntve |
- Sózom, borsozom, teszek bele 1-1 szem paprikát és paradicsomot, ha épp nincs, akkor néhány kanál lecsót vagy csak paradicsomlevet. Ha semmi más nincs, legeslegvégső esetben pirosaranyat.
- Addig főzöm, míg a hús meg nem puhul és a szaft be nem sűrűsödik (kb. egy óra).
- Lehet tálalni.
|
Csirkepörkölt |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése