A legenda szerint először Ferenc József udvari szakácsa készített császármorzsát az étvágytalan Sissinek, ám helyette a császár falta be az egészet, annyira ízlett neki. Egy másik történet szerint Ferenc József vadászat közben éhesen betévedt egy vadászházba, ahol a szegény vadászné csak ezzel a kis morzsával tudta megkínálni. Akárhogy is, valami kötődése mindenképpen van a monarchia császárához és a mai napig kedvelt eledel mind az osztrák, mind a magyar részen.
Sok recept található az Interneten, ahol megadnak mennyiségeket is pl.
itt,
itt és
itt. Én nem szoktam méregetni, addig öntögetem össze a hozzávalókat, míg sűrű palacsintatészta állagú matériát nem kapok. Amire szükség lesz (minden mennyiséget csak kb-re írok):
- 1 bögre búzadara
- 1 bögre liszt
- 2 bögre tej
- 1-2 marék mazsola
- cukor (10 dkg körül, célszerű porcukrot használni)
- 3-4 tojás
- reszelt citromhéj
- 5-10 dkg vaj vagy margarin
- A tojást, cukrot habosra verem.
- Hozzáadom a búzadarát, lisztet, mazsolát, tejet, citromhéjat és simára keverem.
- 15 percig pihentetem, hogy a búzadara kicsit megdagadjon. Utána lehet még egy kicsit tejjel hígítani vagy liszttel sűríteni. (A képen azért ilyen bizarr színű, mert teljes kiőrlésű liszttel csinálom)
|
Sűrű palacsintatészta |
- Egy nagy serpenyőben felolvasztom a vajat. A serpenyő méretétől függően lehet, hogy két adagban fér csak bele a tészta, én azért általában belepréselem. Egyébként nem is mindenki serpenyőben csinálja, a nagymamám például egy tepsiben betette az egészet a sütőbe.
|
Olvad a vaj |
- Ha felolvadt a vaj, rázuttyantom a tésztát. Várok egy kicsit, majd fakanállal felturkálom az alját. Megint várok, míg kicsit megsül az alja, aztán felturkálom. És így tovább folytatom a turkát, amíg császármorzsa állaga nem lesz.
|
Turka |
|
Alakul a dolog |
|
Ez határozottan császármorzsa |
- Szerintem házi baracklekvárral a legfinomabb. Van, aki még porcukorral is megszórja, de az azért már túlzás :)
|
Baracklekvárral |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése