Keresés ebben a blogban

2012. október 30., kedd

Császármorzsa (Smarni)

A legenda szerint először Ferenc József udvari szakácsa készített császármorzsát az étvágytalan Sissinek, ám helyette a császár falta be az egészet, annyira ízlett neki. Egy másik történet szerint Ferenc József vadászat közben éhesen betévedt egy vadászházba, ahol a szegény vadászné csak ezzel a kis morzsával tudta megkínálni. Akárhogy is, valami kötődése mindenképpen van a monarchia császárához és a mai napig kedvelt eledel mind az osztrák, mind a magyar részen.
Sok recept található az Interneten, ahol megadnak mennyiségeket is pl. itt, itt és itt. Én nem szoktam méregetni, addig öntögetem össze a hozzávalókat, míg sűrű palacsintatészta állagú matériát nem kapok. Amire szükség lesz (minden mennyiséget csak kb-re írok):
  • 1 bögre búzadara
  • 1 bögre liszt
  • 2 bögre tej
  • 1-2 marék mazsola
  • cukor (10 dkg körül, célszerű porcukrot használni)
  • 3-4 tojás
  • reszelt citromhéj
  • 5-10 dkg vaj vagy margarin
  1. A tojást, cukrot habosra verem.
  2. Hozzáadom a búzadarát, lisztet, mazsolát, tejet, citromhéjat és simára keverem.
  3. 15 percig pihentetem, hogy a búzadara kicsit megdagadjon. Utána lehet még egy kicsit tejjel hígítani vagy liszttel sűríteni. (A képen azért ilyen bizarr színű, mert teljes kiőrlésű liszttel csinálom)
  4. Sűrű palacsintatészta
  5. Egy nagy serpenyőben felolvasztom a vajat. A serpenyő méretétől függően lehet, hogy két adagban fér csak bele a tészta, én azért általában belepréselem. Egyébként nem is mindenki serpenyőben csinálja, a nagymamám például egy tepsiben betette az egészet a sütőbe.
  6. Olvad a vaj
  7. Ha felolvadt a vaj, rázuttyantom a tésztát. Várok egy kicsit, majd fakanállal felturkálom az alját. Megint várok, míg kicsit megsül az alja, aztán felturkálom. És így tovább folytatom a turkát, amíg császármorzsa állaga nem lesz.
  8. Turka
    Alakul a dolog
    Ez határozottan császármorzsa
  9. Szerintem házi baracklekvárral a legfinomabb. Van, aki még porcukorral is megszórja, de az azért már túlzás :)
Baracklekvárral

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése