Keresés ebben a blogban

2012. október 23., kedd

Házi túró

Gyakran veszünk tejet a helyi TSZ-ben (bizony, mifelénk még van ilyen), viszont néha eltúlozzuk a mennyiséget és mivel a házi tej nem áll el hetekig, valamit csinálni kell, nehogy kárba vesszen. Túrót készíteni roppant egyszerű, bár ahogy kiszámoltam, nem túl gazdaságos: kb. 6 liter tejből mindössze fél kilónyi lesz.
  1. A tejet kiöntöm egy nagy edénybe, és 2-3 napra kint hagyom szobahőmérsékleten (a nyár ideális túró-gyártás szempontjából). Ez idő alatt a tej megalszik, készen áll a túrósításra. Türelmesek lekanalazgathatják a tejfölt a tetejéről, én nem vagyok elég türelmes.
  2. A lábost beleállítom egy vízzel teli tepsibe és nagyon alacsony lángon felteszem a tűzhelyre.
  3. Készül a túró
  4. Hamarosan elkezd kiválni a fehérje, a tej egyre átlátszóbb lesz (ezt hívják savónak), a túró pedig csomósodik. A folyamat már kb. 40 fokon beindul, nem is kell jobban melegíteni.
  5. Készül a túró
  6. Ha teljesen szétvált a savó és a túró, akkor egy konyharuhát apró lyukú szűrőbe terítek és az egészet beleöntöm, hadd csöpögjön le. Aki szereti meginni a savót, az nyugodtan fogja fel a lecsöpögő levet, állítólag egészséges. 
  7. Csöpög a túró
  8. Néha csavarok egyet a konyharuhán, hogy kipréseljem a levet, de lehet nehezéket is rátenni. Van, aki egy éjszakán át csepegteti, szerintem elég egy fél óra is, azalatt elég lé távozik. Hát ennyi a túrókészítés.
Kész a túró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése