Az Interneten jártamban keltemben bukkantam
erre a receptre. Igazából nem is maga a recept tetszett meg (nincs is benne semmi extra, sima kelt tészta), hanem a különleges elkészítési mód. És ami még jó benne, hogy nem kell méricskélni a hozzávalókat, elég egy csésze.
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 1/2 evőkanál só
- 1/2 csésze langyos tej
- 17 dkg (1 csomag) élesztő
- 1/8 csésze olvasztott vaj
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál cukor
A töltelékhez:
- 1/4 csésze olvasztott vaj
- 4-5 evőkanál cukor
- 3 evőkanál fahéj
Elkészítés:
- Egy bögrében meglangyosítom a tejet, hozzákeverem a cukrot majd beletördelem az élesztőt. Várok 5-10 percet, amíg felfut.
|
Élesztő a cukros tejben |
- Ha felfutott az élesztő, beleöntöm egy keverőtálba. Hozzáadom a tojást, vajat, lisztet, sót és összegyúrom.
|
Gyurma |
|
Összegyúrva |
- Egy órára félreteszem kelni (konyharuhával letakarva). Ezalatt a tészta kb. kétszeresére fog dagadni.
|
Kelt tészta |
- Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtom.
|
Kinyújtva |
- Egy bögrében összekeverem a töltelékhez való cukrot és fahéjat (szerintem kakaóval is finom lehet), egy másikban pedig megolvasztom a vajat. Az eredeti recept "lágy" vajat ír, ami akkor lesz olyan állagú, ha a vajat a hűtőből kivesszük néhány órára. Én az egyszerűség kedvéért simán megolvasztom a mikróban.
|
Ebből lesz a töltelék |
- A vajjal jó vastagon megkenem a tésztát, majd a fahéjas cukorral megszórom. Egy kis vajat hagyok a bögre alján, ezzel fogom meglocsolni a koszorút.
|
Vajjal bekenve |
|
Fahéjjal megszórva |
- Csigába feltekercselem.
|
Csiga |
- Ha fahéjas csigát akarnék, akkor a tekercset szépen szeletekre vágnám, sütőlapra fektetném őket és megsütném. De nem! Ehelyett hosszában kettévágom a tekercset. Kicsit szétesett, úgyhogy legközelebb jobban át kell itatni majd vajjal a fahéjat, hogy tapadjon. Az eredeti bejegyzésben amúgy nagyon jól látszanak az egyes fázisok, úgy is érthető, ha valaki nem tud angolul.
|
Szétvágva |
- A jobb kezemmel megfogom a tészta jobboldali végét, bal kezemmel a bal oldali végét és elkezdem fonni. Jobb oldal balra tesz, bal oldal jobbra, jobb oldal balra, megint bal jobbra, és így tovább, amíg el nem fogy. A végét kicsit összenyomorgatom, hogy ne essen szét. Lehetne kicsit vékonyabb a tészta, akkor szebb lenne a fonat, de majd legközelebb...
|
Összefonva |
- A fonatból kört alakítok és a két végét egybetapasztom. Kész a koszorú.
|
Koszorú |
- A maradék vajjal meglocsolom.
- Sütőlapra teszem, 30 percig 200 fokon sütöm, majd még kb. 10 percig 180 fokon.
|
Sütés előtt |
|
Megsült |
- Kész! Szeletelem, tálalom. Vagy nem szeletelem, csak tálalom és mindenki tör belőle.
|
Így néz ki a belseje |
|
Felvágva |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése