Keresés ebben a blogban

2012. június 21., csütörtök

Fahéjas fonott kalács

Az Interneten jártamban keltemben bukkantam erre a receptre. Igazából nem is maga a recept tetszett meg (nincs is benne semmi extra, sima kelt tészta), hanem a különleges elkészítési mód. És ami még jó benne, hogy nem kell méricskélni a hozzávalókat, elég egy csésze.
Hozzávalók:
  • 2 csésze liszt
  • 1/2 evőkanál só
  • 1/2 csésze langyos tej
  • 17 dkg (1 csomag) élesztő
  • 1/8 csésze olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
A töltelékhez:
  • 1/4 csésze olvasztott vaj
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál fahéj
Elkészítés:
  1. Egy bögrében meglangyosítom a tejet, hozzákeverem a cukrot majd beletördelem az élesztőt. Várok 5-10 percet, amíg felfut.
  2. Élesztő a cukros tejben
  3. Ha felfutott az élesztő, beleöntöm egy keverőtálba. Hozzáadom a tojást, vajat, lisztet, sót és összegyúrom.
  4. Gyurma
    Összegyúrva
  5. Egy órára félreteszem kelni (konyharuhával letakarva). Ezalatt a tészta kb. kétszeresére fog dagadni.
  6. Kelt tészta
  7. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtom.
  8. Kinyújtva
  9. Egy bögrében összekeverem a töltelékhez való cukrot és fahéjat (szerintem kakaóval is finom lehet), egy másikban pedig megolvasztom a vajat. Az eredeti recept "lágy" vajat ír, ami akkor lesz olyan állagú, ha a vajat a hűtőből kivesszük néhány órára. Én az egyszerűség kedvéért simán megolvasztom a mikróban.
  10. Ebből lesz a töltelék
  11. A vajjal jó vastagon megkenem a tésztát, majd a fahéjas cukorral megszórom. Egy kis vajat hagyok a bögre alján, ezzel fogom meglocsolni a koszorút.
  12. Vajjal bekenve
    Fahéjjal megszórva
  13. Csigába feltekercselem.
  14. Csiga
  15. Ha fahéjas csigát akarnék, akkor a tekercset szépen szeletekre vágnám, sütőlapra fektetném őket és megsütném. De nem! Ehelyett hosszában kettévágom a tekercset. Kicsit szétesett, úgyhogy legközelebb jobban át kell itatni majd vajjal a fahéjat, hogy tapadjon. Az eredeti bejegyzésben amúgy nagyon jól látszanak az egyes fázisok, úgy is érthető, ha valaki nem tud angolul.
  16. Szétvágva
  17. A jobb kezemmel megfogom a tészta jobboldali végét, bal kezemmel a bal oldali végét és elkezdem fonni. Jobb oldal balra tesz, bal oldal jobbra, jobb oldal balra, megint bal jobbra, és így tovább, amíg el nem fogy. A végét kicsit összenyomorgatom, hogy ne essen szét. Lehetne kicsit vékonyabb a tészta, akkor szebb lenne a fonat, de majd legközelebb...
  18. Összefonva
  19. A fonatból kört alakítok és a két végét egybetapasztom. Kész a koszorú.
  20. Koszorú
  21. A maradék vajjal meglocsolom.
  22. Sütőlapra teszem, 30 percig 200 fokon sütöm, majd még kb. 10 percig 180 fokon.
  23. Sütés előtt
    Megsült
  24. Kész! Szeletelem, tálalom. Vagy nem szeletelem, csak tálalom és mindenki tör belőle.
Így néz ki a belseje
Felvágva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése