A
tavalyi eperdömping után idén igazán nem kényeztetett el minket a természet eperrel, alig jött össze egy tálra való. Azért aki szerencsésebb, és dúskál az eperben, annak idemásolom a
füvesasszonyos blogomból a receptet.
Hozzávalók:
- Eper
- Kb. fele mennyiség kristálycukor
- Dunsztos üveg
Elkészítés
- Az epret megmossuk, kicsit vízben áztatjuk, ismét megmossuk,
leszedjük a zöld csumáját.
- Beletesszük egy tálba, és kézzel jól
összenyomkodjuk (turmixolni is lehet, de akkor nem maradnak benne finom,
nagy eperdarabok).
|
Monya |
- Az összetrutymákolt epret egy edényben feltesszük a
tűzhelyre, beleöntjük a cukrot (kb. fele annyi cukor kell, mint eper,
aki édesebben szereti, tegyen hozzá többet) és lassú tűzön, kevergetés
mellett összeforraljuk. Kb. 20 percig hagyjuk fortyogni, lehet érezni,
ahogy egyre sűrűbb lesz. Víz egyáltalán nem kell bele, mert az eper
ereszt annyi levet, amennyire szükség van.
|
Fő a lekvár |
- Amikor úgy gondoljuk, hogy
elég kocsonyás, elővesszük a befőttes üvegeket. Ezeket jól mossuk ki,
nincs annál gusztustalanabb, mint a savanyúság szagú üvegből eperlekvárt
enni.
- Fogunk egy magasabb peremű tepsit, az aljára konyharuhát teszünk,
öntünk bele egy pohár vizet, beleállítjuk az üvegeket, és feltesszük
azt is a tűzhelyre. Ez azért kell, hogy az üveg ne repedjen meg a forró
lekvártól.
|
Üvegmelengetés |
- Szépen belemerjük a lekvárt az üvegcsékbe. Egy kiló eperből
kb. 3-4 kicsi üvegnyi lekvár lesz (1-2 decis üvegek).
|
Így kerül a lekvár az üvegbe |
- Ám ezzel a procedúrának még nincs vége. Ha biztosra akarunk menni, tegyünk a lekvár tetejére néhány csipet
tartósítószert (szalicilt), de ha hideg helyen tároljuk, akkor elég a
dunsztolás is. Rácsavarjuk a tetőt az üvegekre, vagy lefedjük celofán és
befőttes gumi kombinációjával.
- Egy ruhákkal bélelt dobozba állítjuk az
üvegeket, és jól körbecsavarjuk őket még több ruhával. Betehetjük a
dunyha alá is akár. A lényeg, hogy minél lassabban hűljön ki a lekvár,
ez eltarthat 2-3 napig is. Ezzel csírátlanítunk, ezáltal tartósítva a
lekvárt.
|
Dunsztolás |
- És kész! Már csak várni kell, hogy kinyithassuk az üvegeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése