Hozzávalók (egy 5 literes befőttes üveg megtöltéséhez):
- 15-20 szép nagy bodzavirág
- 3 db nagy, vagy 4 db kisebb citrom
- 1 doboz citrompótló (citromsav, citrompor, borkősav)
- Kristálycukor 1-2 kg (a mennyiség attól függ, hogy milyen töményre szeretnénk csinálni a szörpöt)
Legegyszerűbb módszer, ha fogjuk a befőttesüveget, az aljára tesszük a bodzát, felengedjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a felkarikázott citromot és a citrompótlót, majd várunk 1-2 napot. Ennyi. Leszűrjük és lehet inni a bodzaszörpöt. Ha elég hígra csináltuk, akkor hígítás nélkül, ha töményebbre, akkor vízzel vagy szódával hígítva. Az egyszerű elkészítés hátulütője, hogy a szörpöt néhány napon belül meg kell inni, különben felforr.
Tovább eláll a dolog, ha a vizet először felforraljuk, majd lehűtjük, és csak utána öntjük a bodzára. Bátrak nátrium-benzoáttal vagy más tartósítószerrel is kísérletezhetnek.
Ui: a bejegyzést a fuvesasszony.freeblog.hu blogról másoltam, amit szintén én írok :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése