Keresés ebben a blogban

2012. június 3., vasárnap

Bodzaszörp

Néhány hete virágzik a bodza. Azon kívül, hogy isteni az illata, kiváló szörpöt készül belőle. Ha lehet, ne út szélén szedjük, mert ott poros, benzingőzös, szóval nem a legegészségesebb (nekem szerencsém van, a kertünk végében illatozik egy-két bokor). Itt az ideje a bodzaszörpnek.
Hozzávalók (egy 5 literes befőttes üveg megtöltéséhez):
  • 15-20 szép nagy bodzavirág
  • 3 db nagy, vagy 4 db kisebb citrom
  • 1 doboz citrompótló (citromsav, citrompor, borkősav)
  • Kristálycukor 1-2 kg (a mennyiség attól függ, hogy milyen töményre szeretnénk csinálni a szörpöt)
Elkészítés 
Legegyszerűbb módszer, ha fogjuk a befőttesüveget, az aljára tesszük a bodzát, felengedjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a felkarikázott citromot és a citrompótlót, majd várunk 1-2 napot. Ennyi. Leszűrjük és lehet inni a bodzaszörpöt. Ha elég hígra csináltuk, akkor hígítás nélkül, ha töményebbre, akkor vízzel vagy szódával hígítva. Az egyszerű elkészítés hátulütője, hogy a szörpöt néhány napon belül meg kell inni, különben felforr.
Tovább eláll a dolog, ha a vizet először felforraljuk, majd lehűtjük, és csak utána öntjük a bodzára. Bátrak nátrium-benzoáttal vagy más tartósítószerrel is kísérletezhetnek.

Ui: a bejegyzést a fuvesasszony.freeblog.hu blogról másoltam, amit szintén én írok :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése