Keresés ebben a blogban

2012. július 12., csütörtök

Tejfölös burgonyaleves

Imádom ezt az időszakot, mikor szorgoskodásunk elnyeri jutalmát és mindenféle finomság terem a kertben. De akinek nem, az is dúskálhat a zöldségekben, csak ki kell mennie a piacra.
Ezeket szedtem: krumpli, sárgarépa, petrezselyem, hagyma, lestyán.
Zöldségek
Hát nem gyönyörű? Ebből isteni krumplileves lesz.
  1. A zöldségeket megmosom, a felesleges részeket levágom (pl. a répa zöldjét nem főzöm bele a levesbe). Nem nagyon kell pucolgatni őket, mert frissek és zsengék.
  2. A hagymát felkockázom és kevés olajon megpirítom.
  3. Pirul a hagyma
  4. Megszórom 2 evőkanál liszttel és elkeverem, kicsit így is pirítom. Arra vigyázok, hogy le ne égjen.
  5. Liszttel
  6. A lábost leveszem a tűzről, és a lisztes hagymát megszórom pirospaprikával. Összekeverem.
  7. Pirospaprikával
  8. Hozzáöntök egy pohár hideg vizet és simára keverem. A csomómentes rántás titka (ha még nem jött volna rá a kedves olvasó, ez az egész macera a hagymával, liszttel és pirospaprikával tulajdonképpen a hagymás rántás elkészítése), hogy a meleg alapot hideg folyadékkal kell felengedni.
  9. Vízzel felengedve
  10. A lábost visszateszem a tűzre.
  11. Összevágom a többi zöldséget is és beleteszem a levesbe.
  12. Zöldségek a levesben
  13. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, megsózom, szórok bele egy kis köményt és lefedve addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak. Mivel minden zsenge, ez kb. 15-20 perc.
  14. Leves
  15. A végén lehet belefőzni egy kis kolbászt, hogy még finomabb legyen. 
  16. A tejfölt nem teszem bele közvetlenül a levesbe, mert ilyen melegben úgy könnyebben megromlik, hanem tálaláskor keverem el a tányérban.
Kész a leves

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése