Keresés ebben a blogban

2014. március 16., vasárnap

Brokkolikrémleves

A brokkoli az egyik legkevésbé szeretett növény kis családunkban, rajtam kívül senki nem hajlandó megenni. Éppen ezért szinte soha nem kerül terítékre, mert ha megveszek egy egész fejjel, akkor azt egymagam eszegethetném egy hétig. Pénteken viszont felfedeztem, hogy a sarki ABC-ben kisadagosítják a zöldségeket: kapható például negyed káposzta és fél fej brokkoli. Gyorsan vettem is mindkettőt, a káposzta egyelőre a hűtő alján csücsül, várja, hogy káposztasaláta legyen belőle, a brokkolit viszont megcsináltam levesnek. Szó ami szó, ki kellett nyitnom az ablakot, olyan átható illat lengte be a konyhát (talán ezért nem szeretik a fiúk), de szerencsére hamar elkészült és nem csak én ettem belőle.
Hozzávalók:

  • fél kg brokkoli
  • 10 dkg reszelhető sajt (füstölttel finomabb, de a trappista is jó)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • só, bors
  • szalonna
Elkészítés:
  1. A brokkolit megmosom, rózsáira szedem, a zöldségeket meghámozom, karikára vágom.
  2. Kb. 2 liter sós vízben felteszem főni a zöldségeket. 
  3. Ha megpuhultak, leveszem a tűzről és botmixerrel összeturmixolom. Maradhatnak benne nagyobb darabok is, hogy legyen mire harapni.
  4. Mielőtt visszateszem a tűzre, beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem.
  5. Ha felforrt, hozzáadom a lereszelt sajtot, addig keverem, míg elolvad.
  6. Adok hozzá egy kis borsot.
  7. Rottyan egyet és már kész is.
  8. Pirított szalonnadarabokkal tálalom (ez opcionális)
Brokkolikrémleves

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése