Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 14., kedd

Paprikás krumpli

Két hét tengerparti nyaralás (és 60 kiló hal elfogyasztása) után alig vártam már, hogy hazaérjek és valami finom magyaros ételt ehessek. Természetesen üres hűtő várt és valljuk be, egy éjszakai utazás után senkinek sincs kedve nagybevásárláshoz. Szerencsére általában van itthon hagyma, krumpli, kolbász. Ehhez csak egy kis virslit és kenyeret kell venni a sarki kisboltban és már készülhet is a paprikás krumpli.
  1. Egy fej hagymát kockákra vágok és egy nagy lábosba teszem. Itt jól elvan, amíg előkészítem a krumplit is.
  2. A krumplit megmosom, megpucolom, kockákra vágom és vízbe teszem felhasználásig (ha nem teszem vízbe, megbarnul).
  3. Krumpli a vízben
  4. Olajat öntök a hagyma alá és megdinsztelem (=párolom-pirítom).
  5. Dinsztelt hagyma
  6. A lábost lehúzom a tűzről és őrölt pirospaprikát szórok rá (legalább 1 evőkanálnyit). Megpróbálom összekeverni a hagymával, ami persze nem sikerül teljes mértékben, de azért próbálkozni lehet.
  7. Felengedem egy bögrényi vízzel és a lábost visszateszem a tűzre.
  8. Pirospaprika
  9. Megsózom és az egészet összerottyantom (hagyom, hogy forrjon egyet).
  10. Beleteszem az összevágott krumplit és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Ilyenkor lehet még utána sózni, illetve ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van otthon paprika (nem őrölt piros, hanem friss paprika), akkor abból is lehet bele vágni egy-két szeletet.
  11. Belekerült a krumpli
  12. Hozzáadom a titkos összetevőt, a majoránnát. Ha nincs otthon, enélkül is elkészíthető a paprikás krumpli, de az igazán finom zamatát a majoránna adja meg.
  13. Letakarom fedővel és hagyom, hadd főjön.
  14. Közben felkarikázom a kolbászt és azt is beleteszem. Ez a lépés opcionális, a paprikás krumpli kolbász nélkül (csak virslivel) is nagyon-nagyon finom. Néha viszont pl. szalonnát teszek bele, szóval lehet variálni.
  15. Így kerül a kolbász az ételbe
  16. Nem kell sokáig főzni, mivel a krumplit viszonylag kis kockákra vágtam, kb. 15 perc elég a forrástól számítva. Egyébként mivel én úgy eszem, hogy összenyomkodom a krumplit, azt szeretem, ha jól szétfő, úgyhogy ennél tovább szoktam főzni.
  17. Fő a PK, alias paprikás krumpli
  18. Ha megpuhult a krumpli, gyorsan karikákra vágom a virslit és beledobom. 1 perc alatt megfő.
  19. Kész
  20. Nincs más hátra, mint tálalni. Kenyérrel, kovászos uborkával isteni!
Paprikás krumpli kovászos uborkával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése