Keresés ebben a blogban

2012. március 13., kedd

Fehér piskóta

Akkora sikere van a creme brullée-mnek, hogy rendszeres időközönként csinálnom kell. Mivel ahhoz a tojásnak csak a sárgája kell, szép kis halmokban áll a tojásfehérje a fagyasztóban. Bizony, a tojásfehérje kitűnően lefagyasztható (kb. fél évig áll el, én simán zacskóba teszem, így annyira nem is foglal nagy helyet), és felengedve ugyanúgy felhasználható, mint a friss.
Nem nagyon volt energiám komolyabb kutatómunkához, ezért inkább Horváth Ilonához fordultam, mit kezdjek a sok fehérjével. Tegye fel a kezét, aki nem ismeri a Horváth Ilona Szakácskönyvet. Mars a sarokba! Alapmű.
Horváth Ilona Szakácskönyv
Na szóval, ebben a méltán népszerű szakácskönyvben találtam a lentebb bemutatott fehér piskóta receptjét. Roppant egyszerű.

Hozzávalók: tojásfehérjénként 2 dkg cukor, 3 dkg liszt, 1.5 dkg vaj.
Azaz 6 tojáshoz (én ennyiből csináltam) 12 dkg cukor, 18 dkg liszt és 9 dkg vaj. Ja, és én felturbóztam még egy marék vágott mandulával is.

Elkészítés
  1. A tojásfehérjéket kemény habbá verem.
  2. Fehérjék felverve
  3. Belekeverem a cukrot, lisztet, olvasztott vajat és a mandulát.
  4. Tészta
  5. Egy tepsit (gyümölcskenyér formát, tortaformát, stb.) kikenek vajjal és kilisztezem.
  6. Vajazott-lisztezett forma
  7. Beleöntöm a tésztát.
  8. Tészta a formában
  9. 180 fokos sütőben fél órát sütöm.
  10. Megsült
  11. Kicsit hagyom hűlni, majd konyharuhára borítom.
  12. Fehér piskóta
  13. Szeletelem, tálalom.
Szeletelve
Szeletek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése