Keresés ebben a blogban

2014. április 6., vasárnap

Kakaós és diós csiga

Anyu isteni kelt tésztákat tud csinálni, ennek ékes bizonyítéka, hogy az egy kiló lisztből készült csigája seperc alatt elfogy. A tészta titka a meleg, illetve az, hogy anyu karizmot nem kímélve fél órán keresztül gyúrja, pofozza, keleszti, majd félóránként újra átgyúrja, úgyhogy azt hiszem, én nem sűrűn fogom elkövetni ezt a mutatványt. Pedig ha valaki elsajátítja a jó kelt tészták titkát, akkor nem csak kakaós csigát, hanem például pogácsát is csinálhat, a módszer ugyanaz.
  1. Egy kis bögrében (kb. 1,5 dl) tejet langyosítunk, kevés cukrot keverünk hozzá és egy csomag (5 dkg) élesztőt felfuttatunk. Anyu szerint lehet szárított élesztővel is csinálni, de azért a friss az igazi. Ha szárított élesztőt veszünk, akkor meg kell nézni, mi van ráírva, valószínűleg 1 kg liszthez 2 csomag kell majd.
  2. Egy kelesztőtálban 1 kg lisztet összekeverünk 1 marék cukorral és 1 kávéskanál sóval. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és még 3 bögre (3 x 1,5 dl) langyos tejet, valamint 15-20 dkg olvasztott vajat vagy margarint.
  3. Most jön a neheze, ezt az egészet fél órán keresztül dagasztjuk. Először csak a tálban, majd nyújtódeszkára borítjuk, és ott boxoljuk, gyúrjuk, pofozzuk.
  4. Indul a gyúrás
    Kezd összeállni
    Már a deszkán van
    Kelesztés előtt

  5. Fél órát jó melegben, letakarva kelesztjük, majd a deszkára borítjuk és egyszer átgyúrjuk.
  6. Újabb fél órát kelesztjük.
  7. Lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk (kb. 1-1.5 cm vastagra).
  8. Nyújtás
  9. A kinyújtott tésztára 5 dkg olvasztott kenünk.
  10. Olvasztott vaj

  11. A kakaót összekeverjük porcukorral és egy kis fahéjjal, a diót pedig porcukorral és ha van, akkor reszelt citromhéjjal. Mennyiségeket nem írok, minél több, annál jobb :) 
  12. A tölteléket a tésztára kenjük. 
  13. Töltelék

  14. A tésztát óvatosan felhengergetjük.
  15. Hengergetés
    Hengergetés
    Kész a hengergetés

  16. Éles késsel csiga-szeletekre vágjuk.
  17. Csiga
    Csiga

  18. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ebből a mennyiségből két tepsinyi lesz.
  19. Tepsiben

  20. 10 percig sütjük legmagasabb fokozaton (250 fok), majd félidőben kicsit levesszük a hőfokot és 10 percig sütjük 200 fokon.
  21. Kész!
Kakaós és diós csiga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése