Anyu
isteni kelt tésztákat tud csinálni, ennek ékes bizonyítéka, hogy az egy kiló lisztből készült csigája seperc alatt elfogy. A tészta titka a meleg, illetve az, hogy anyu karizmot nem kímélve fél órán keresztül gyúrja, pofozza, keleszti, majd félóránként újra átgyúrja, úgyhogy azt hiszem, én nem sűrűn fogom elkövetni ezt a mutatványt. Pedig ha valaki elsajátítja a jó kelt tészták titkát, akkor nem csak kakaós csigát, hanem például
pogácsát is csinálhat, a módszer ugyanaz.
- Egy kis bögrében (kb. 1,5 dl) tejet langyosítunk, kevés cukrot keverünk hozzá és egy csomag (5 dkg) élesztőt felfuttatunk. Anyu szerint lehet szárított élesztővel is csinálni, de azért a friss az igazi. Ha szárított élesztőt veszünk, akkor meg kell nézni, mi van ráírva, valószínűleg 1 kg liszthez 2 csomag kell majd.
- Egy kelesztőtálban 1 kg lisztet összekeverünk 1 marék cukorral és 1 kávéskanál sóval. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és még 3 bögre (3 x 1,5 dl) langyos tejet, valamint 15-20 dkg olvasztott vajat vagy margarint.
- Most jön a neheze, ezt az egészet fél órán keresztül dagasztjuk. Először csak a tálban, majd nyújtódeszkára borítjuk, és ott boxoljuk, gyúrjuk, pofozzuk.
|
Indul a gyúrás |
|
Kezd összeállni |
|
Már a deszkán van |
|
Kelesztés előtt |
- Fél órát jó melegben, letakarva kelesztjük, majd a deszkára borítjuk és egyszer átgyúrjuk.
- Újabb fél órát kelesztjük.
- Lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk (kb. 1-1.5 cm vastagra).
|
Nyújtás |
- A kinyújtott tésztára 5 dkg olvasztott kenünk.
|
Olvasztott vaj |
- A kakaót összekeverjük porcukorral és egy kis fahéjjal, a diót pedig porcukorral és ha van, akkor reszelt citromhéjjal. Mennyiségeket nem írok, minél több, annál jobb :)
- A tölteléket a tésztára kenjük.
|
Töltelék |
- A tésztát óvatosan felhengergetjük.
|
Hengergetés |
|
Hengergetés |
|
Kész a hengergetés |
- Éles késsel csiga-szeletekre vágjuk.
|
Csiga |
|
Csiga |
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ebből a mennyiségből két tepsinyi lesz.
|
Tepsiben |
- 10 percig sütjük legmagasabb fokozaton (250 fok), majd félidőben kicsit levesszük a hőfokot és 10 percig sütjük 200 fokon.
- Kész!
|
Kakaós és diós csiga |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése