Lassan vége a medvehagyma-szezonnak, de talán még nem késő megosztanom ennek az igazán jól sikerült pogácsának a receptjét. Főleg azért, mert medvehagyma nélkül egész évben süthető. Sőt, tudok még jobbat: most, amíg van medvehagyma, összevágva le kell fagyasztani egy zacskóval és akkor egész évben lesz pogácsába való.
Bevallom őszintén, én csak nagyon egyszerű, kelesztés nélküli pogácsát szoktam csinálni, és most tanultam meg anyutól az igazi, élesztős, leveles pogácsa készítését, úgyhogy amit itt közreadok, az az ő receptje, és a képeken is ő küzd a tésztával.
Pontos mennyiségekkel nem szolgálhatok, hogy anyukámat idézzem "csak úgy körülbelülre beleszórom, aztán vagy jó lesz, vagy nem". Mindenesetre próbáltam faggatni a készítés közben, és néha sikerült is lemérni a belevalókat.
Elkészítés:
- Egy kis bögrébe tejet langyosítunk, hozzákeverünk egy kis cukrot, majd beletördelünk 3 dkg élesztőt. Figyelem! A tejnek nem szabad forrónak lenni, mert az megöli a kis élesztőbaktériumokat.
|
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe tördeljük |
- Amíg felfut az élesztő (5-10 perc), megmossuk a medvehagymát és apró darabokra vágjuk.
|
Medvehagyma |
|
Darabolás |
- Egy kelesztőtálba öntök fél kiló lisztet, 2 tojás sárgáját, olvasztott vajat/margarint (kb. 10-15 dkg), a felfuttatott élesztőt és kicsit összemonyásszuk.
|
Így kell kinéznie a felfutott élesztőnek |
|
Monya |
- Hozzáadjuk a medvehagymát és tovább gyúrjuk, dagasztjuk amíg szép kis cipót nem kapunk. A képen látszik, hogy a medvehagyma térfogatra kb. annyi, mint a többi hozzávaló (tehát jó sok).
|
Medvehagymával |
|
Tovább monya |
|
Kis cipó |
- Lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, azután konyharuhával letakarva fél órán át pihentetjük, kelesztjük. A kelesztéshez jó meleg kell, ha hideg van a lakásban, ez a művelet nem fog sikerülni.
|
Gyurma |
|
Cipócska |
- Ha letelt a fél óra, a tésztát 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és összehajtogatjuk. Újabb fél órára letakarjuk. Ezt a műveletet háromszor ismételjük, azaz fél óra múlva nyújtás, kenés, hajtogatás, újabb fél óra pihenés, nyújtás, kenés, hajtogatás, majd megint fél óra pihenés. Így lesz szép leveles a tészta.
|
Nyújtás |
|
Vajazás |
|
Hajtogatás |
|
Hajtogatás |
|
Hajtogatás |
|
Tészta összehajtogatva |
- A harmadik hajtogatás-pihentetés után ismét kinyújtjuk a tésztát. Késsel rovátkákat vágunk rá, megkenjük tojássárgájával és kiszaggatjuk a pogácsákat. Kenni szaggatás után is lehet, ízlések és pofonok. Mi most így csináltuk. Ráadásul egy kis sajtot is szórtunk néhányra (nem a szokásos reszelt trappistát, hanem parmezán-szerűt).
|
Tészta bevagdalása |
|
Tojással kenegetés |
|
Szaggatás |
|
Szaggatott pogácsa |
- A kiszaggatott pogácsákat tepsire tesszük és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
|
Tepsiben |
|
Megsült a pogácsa |
- Jó étvágyat!
|
Medvehagymás pogácsa |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése