Keresés ebben a blogban

2012. április 23., hétfő

Medvehagymás pogácsa

Lassan vége a medvehagyma-szezonnak, de talán még nem késő megosztanom ennek az igazán jól sikerült pogácsának a receptjét. Főleg azért, mert medvehagyma nélkül egész évben süthető. Sőt, tudok még jobbat: most, amíg van medvehagyma, összevágva le kell fagyasztani egy zacskóval és akkor egész évben lesz pogácsába való.
Bevallom őszintén, én csak nagyon egyszerű, kelesztés nélküli pogácsát szoktam csinálni, és most tanultam meg anyutól az igazi, élesztős, leveles pogácsa készítését, úgyhogy amit itt közreadok, az az ő receptje, és a képeken is ő küzd a tésztával.
Pontos mennyiségekkel nem szolgálhatok, hogy anyukámat idézzem "csak úgy körülbelülre beleszórom, aztán vagy jó lesz, vagy nem". Mindenesetre próbáltam faggatni a készítés közben, és néha sikerült is lemérni a belevalókat.
Elkészítés:
  1. Egy kis bögrébe tejet langyosítunk, hozzákeverünk egy kis cukrot, majd beletördelünk 3 dkg élesztőt. Figyelem! A tejnek nem szabad forrónak lenni, mert az megöli a kis élesztőbaktériumokat.
  2. Az élesztőt a langyos, cukros tejbe tördeljük
  3. Amíg felfut az élesztő (5-10 perc), megmossuk a medvehagymát és apró darabokra vágjuk.
  4. Medvehagyma
    Darabolás
  5. Egy kelesztőtálba öntök fél kiló lisztet, 2 tojás sárgáját, olvasztott vajat/margarint (kb. 10-15 dkg), a felfuttatott élesztőt és kicsit összemonyásszuk.
  6. Így kell kinéznie a felfutott élesztőnek
    Monya
  7. Hozzáadjuk a medvehagymát és tovább gyúrjuk, dagasztjuk amíg szép kis cipót nem kapunk. A képen látszik, hogy a medvehagyma térfogatra kb. annyi, mint a többi hozzávaló (tehát jó sok).
  8. Medvehagymával
    Tovább monya
    Kis cipó
  9. Lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, azután konyharuhával letakarva fél órán át pihentetjük, kelesztjük. A kelesztéshez jó meleg kell, ha hideg van a lakásban, ez a művelet nem fog sikerülni.
  10. Gyurma
    Cipócska
  11. Ha letelt a fél óra, a tésztát 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és összehajtogatjuk. Újabb fél órára letakarjuk. Ezt a műveletet háromszor ismételjük, azaz fél óra múlva nyújtás, kenés, hajtogatás, újabb fél óra pihenés, nyújtás, kenés, hajtogatás, majd megint fél óra pihenés. Így lesz szép leveles a tészta.
  12. Nyújtás
    Vajazás
    Hajtogatás
    Hajtogatás
    Hajtogatás
    Tészta összehajtogatva
  13. A harmadik hajtogatás-pihentetés után ismét kinyújtjuk a tésztát. Késsel rovátkákat vágunk rá, megkenjük tojássárgájával és kiszaggatjuk a pogácsákat. Kenni szaggatás után is lehet, ízlések és pofonok. Mi most így csináltuk. Ráadásul egy kis sajtot is szórtunk néhányra (nem a szokásos reszelt trappistát, hanem parmezán-szerűt).
  14. Tészta bevagdalása
    Tojással kenegetés
    Szaggatás
    Szaggatott pogácsa
  15. A kiszaggatott pogácsákat tepsire tesszük és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
  16. Tepsiben
    Megsült a pogácsa
  17. Jó étvágyat!
Medvehagymás pogácsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése