Csodák csodája, még a Pasi is hajlandó volt megkóstolni, mi több, ízlett neki, bár a "bigyós lisztet" kicsit sokallta. Úgyhogy mostantól a quiche (vagy inkább magyarul pite) állandó résztvevője lesz a konyhánknak. Főleg, hogy sikerült mini piteformát is szereznem.
Hozzávalók:
Tészta (alap pite tészta):
- 240 g grahamliszt
- 120 g zabpehelyliszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás
- csipet só
- annyi víz, amennyi az összegyúráshoz kell
Töltelék:
- mindenféle zöldség, én a következőket használtam:
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- fél fej brokkoli
- sonka (szalonna, kolbász, szalámi, stb.)
- 3-4 dl főzőtejszín
- 2 tojássárgája
- só
- bors
- 6-8 levél bazsalikom
- 4 evőkanál zabkorpa
Elkészítés:
- Fontos, hogy a hozzávalók (főleg a vaj) jó hidegek legyenek, ezért a készítés előtt a vajat beteszem a fagyasztóba 10-15 percre.
- Ezután nagylyukú sajtreszelővel egy tálba reszelem (igen, a vajat).
- A tészta többi hozzávalóját a tálba öntöm és összegyúrom. Nem sok víz kell hozzá, 1-2 evőkanálnyi elég szokott lenni.
- Fél órára hűtőbe teszem pihenni.
- Közben a zöldségeket megmosom. A brokkolit pár percig forró, sós vízben megfőzöm, a sárgarépát lereszelem, a hagymát karikákra vágom. A sonkát is felkockázom.
- Miután a tésztát kiveszem a hűtőből, négy egyforma részre osztom és 4 kis piteformába egyengetem. Ha nincs kis piteforma, a nagy (16 cm átmérőjű) is megteszi, csak úgy a végén az osztozkodáskor fel kell vágni.
- A zöldségeket és a sonkát elosztom a négy formában.
- A bazsalikomleveleket apróra vágom. Biztos jó a szárított is, azt még nem próbáltam.
- A felaprított leveleket és a tojássárgáját a tejszínhez keverem, alaposan sózom, borsozom.
- A piték tetejét megszórom 1-1 evőkanál zabkorpával, majd az ízesített tejszínt a töltelékre öntöm.
- 180 fokon kb. 40 percig sütöm.
Édes, gyümölcsös töltelékkel sem rossz, ebben az esetben a tejszínbe bazsalikom helyett vaníliarúd kikapart magját teszem, és kicsit megcukrozom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése