Keresés ebben a blogban

2013. május 24., péntek

Flódni

A flódni nem egy tipikus nyári édesség, valójában nem is nyáron készült, de csak most volt időm feltölteni a képeket és leírni a receptet. És valójában nem is én készítettem, hanem Nagy Paraj, én csak dokumentálom.  Ami jó benne, hogy nincs tojás a tésztájában, így vega-anti-tojás Nagy Paraj is boldogan fogyaszthatja.

Hozzávalók
Tészta (5 laphoz)
  • 38 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1,25 dl fehérbor
Diótöltelék:
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 3 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
Máktöltelék:
  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg cukor
  • 3 dkg méz
  • 1 dl fehérbor
  • 3 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
Almatöltelék:
  • 60 dkg reszelt alma
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg búzadara, zsemlemorzsa vagy darált dió
  • őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
Szilvalekvár

Elkészítés
  1. A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Tészta
  3. Közben elkészítjük a töltelékeket. Összekeverjük a diót, cukrot és erre ráöntjük a felforralt bort. Belereszeljük a citrom héját és elkeverjük a mazsolával.
  4. Diótöltelék
  5. A máktöltelék ugyanígy készül, mákot, cukrot, mézet összekeverjük a felforralt borral, belereszeljük a citromhéjat és elkeverjük mazsolával.
  6. Máktöltelék
  7. Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk. Elkeverjük a cukorral, darával, citromhéjjal és mazsolával.
  8. Almatöltelék


  9. A tésztát öt egyenlő részre osztjuk.
  10. Tésztagombóckák


  11. Kinyújtjuk az első gombócot, és belenyomorgatjuk egy jól kivajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  12. Ilyen vékonyra kell nyújtani
    Tepsiben


  13. Elegyengetjük rajta a diótölteléket.
  14. Első réteg


  15. Kinyújtjuk a második tésztalapot és ráügyeskedjük a diótöltelék tetejére. Nem akarok elkeseríteni senkit, de ez legalább négykezes munka. Egyik módszer, hogy megfogjuk a tészta négy sarkát, gyorsan felemeljük és a helyére zsuppantjuk. Ez a legveszélyesebb, mert a tészta könnyen elszakadhat. A másik módszer szerint gyengéden feltekerjük a sodrófára, majd a tepsiben lehengergetjük. A harmadik módszer szerint pedig eleve sütőpapíron nyújtjuk, a sütőpapírt emeljük fel és a tésztát ráfordítjuk a tepsire. Ezután még lehet igazgatni és lapogatni.
  16. Tésztahengergetés (2. módszer)


  17. Eloszlatjuk rajta az almatölteléket.
  18. Almatöltelék


  19. Kinyújtjuk a harmadik tésztagombócot, rátesszük az almás rétegre.
  20. Harmadik tésztalap


  21. A szilvalekvárt simára keverjük (az én közreműködésem ennyi volt a dokumentáláson kívül), majd rákenjük a tésztára.

  22. Keverem a lekvárt
    Ez a réteg is kész


  23. A negyedik lapot is kinyújtjuk, rátesszük a lekváros rétegre. Erre pedig rákenjük a mákos tölteléket.
  24. Utolsó töltelék


  25. És végül kinyújtjuk az utolsó tésztát is és ráterítjük a mák tetejére.
  26. A tetejét megkenjük tejjel (aki nem olyan, mint Nagy Paraj, az kenje tojással), villával beszurkáljuk.
  27. Mehet a sütőbe
  28. 180 fokos sütőben 1,5 órán át sütjük.
  29. Megsült
  30. Ha kicsit pihen, akkor könnyen szeletelhető, nem esik így szét, mint nekünk. De ki tudja azt kivárni?
Flódni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése