A flódni nem egy tipikus nyári édesség, valójában nem is nyáron készült, de csak most volt időm feltölteni a képeket és leírni a receptet. És valójában nem is én készítettem, hanem
Nagy Paraj, én csak dokumentálom. Ami jó benne, hogy nincs tojás a tésztájában, így vega-anti-tojás Nagy Paraj is boldogan fogyaszthatja.
Hozzávalók
Tészta (5 laphoz)
- 38 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1,25 dl fehérbor
- só
Diótöltelék:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 dl fehérbor
- 3 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
Máktöltelék:
- 15 dkg darált mák
- 12 dkg cukor
- 3 dkg méz
- 1 dl fehérbor
- 3 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
Almatöltelék:
- 60 dkg reszelt alma
- 10 dkg cukor
- 8 dkg búzadara, zsemlemorzsa vagy darált dió
- őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
Szilvalekvár
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük pihenni.
|
Tészta |
- Közben elkészítjük a töltelékeket. Összekeverjük a diót, cukrot és erre ráöntjük a felforralt bort. Belereszeljük a citrom héját és elkeverjük a mazsolával.
|
Diótöltelék |
- A máktöltelék ugyanígy készül, mákot, cukrot, mézet összekeverjük a felforralt borral, belereszeljük a citromhéjat és elkeverjük mazsolával.
|
Máktöltelék |
- Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk. Elkeverjük a cukorral, darával, citromhéjjal és mazsolával.
|
Almatöltelék |
- A tésztát öt egyenlő részre osztjuk.
|
Tésztagombóckák |
- Kinyújtjuk az első gombócot, és belenyomorgatjuk egy jól kivajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
|
Ilyen vékonyra kell nyújtani |
|
Tepsiben |
- Elegyengetjük rajta a diótölteléket.
|
Első réteg |
- Kinyújtjuk a második tésztalapot és ráügyeskedjük a diótöltelék tetejére. Nem akarok elkeseríteni senkit, de ez legalább négykezes munka. Egyik módszer, hogy megfogjuk a tészta négy sarkát, gyorsan felemeljük és a helyére zsuppantjuk. Ez a legveszélyesebb, mert a tészta könnyen elszakadhat. A másik módszer szerint gyengéden feltekerjük a sodrófára, majd a tepsiben lehengergetjük. A harmadik módszer szerint pedig eleve sütőpapíron nyújtjuk, a sütőpapírt emeljük fel és a tésztát ráfordítjuk a tepsire. Ezután még lehet igazgatni és lapogatni.
|
Tésztahengergetés (2. módszer) |
- Eloszlatjuk rajta az almatölteléket.
|
Almatöltelék |
- Kinyújtjuk a harmadik tésztagombócot, rátesszük az almás rétegre.
|
Harmadik tésztalap |
- A szilvalekvárt simára keverjük (az én közreműködésem ennyi volt a dokumentáláson kívül), majd rákenjük a tésztára.
|
Keverem a lekvárt |
|
Ez a réteg is kész |
- A negyedik lapot is kinyújtjuk, rátesszük a lekváros rétegre. Erre pedig rákenjük a mákos tölteléket.
|
Utolsó töltelék |
- És végül kinyújtjuk az utolsó tésztát is és ráterítjük a mák tetejére.
- A tetejét megkenjük tejjel (aki nem olyan, mint Nagy Paraj, az kenje tojással), villával beszurkáljuk.
|
Mehet a sütőbe |
- 180 fokos sütőben 1,5 órán át sütjük.
|
Megsült |
- Ha kicsit pihen, akkor könnyen szeletelhető, nem esik így szét, mint nekünk. De ki tudja azt kivárni?
|
Flódni |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése