Keresés ebben a blogban

2012. november 12., hétfő

Rakott karfiol

Még nyár elején egyszer megkérdeztem az Embert, hogy mit enne, ő pedig teljesen váratlan módon azt mondta, hogy rakott karfiolt. Persze, hogy nem kaptam sehol karfiolt, hiszen annak csak nyár végén kezdődik a szezonja. El is felejtettem az esetet, mígnem a múltkor jártamban-keltemben bele nem botlottam egy nagy határ karfiolba a zöldségesnél. Nosza, beszereztem a többi hozzávalót és összedobtam életem első rakott karfiolját.
  1. Egy fej karfiolt megmosok, rózsáira szedem.
  2. Karfiolrózsák
  3. Egy nagy edénybe vizet forralok. Ha már lobog, hozzáadok egy kanál sót és beleteszem a karfiolrózsákat. Nem kell teljesen megfőzni, a sütőben még lesz ideje puhulni. 8-10 perc bőven elég.
  4. Amíg a karfiol fő, egy másik edénybe is felteszek vizet forrni, és ebben mefőzök 2 csomag gyorsrizst. Ha valaki nem olyan lusta, mint én, az rendes rizst is főzhet.
  5. A karfiolt szűrőre szedem, lecsepegtetem, kicsit hűlni hagyom.
  6. Gőzölög a karfiol
  7. Közben egy hagymát megpucolok, apróra vágom és olajon megpárolom.
  8. Hozzáteszek fél kilónyi darált húst, belenyomok egy fél tubusnyi pirosaranyat és tovább párolom. Mivel a pirosarany sós, nagyon nem is kell fűszerezni.
  9. Darálthús
  10. Nem tudom miért, de bennem az a kép él, hogy a rakott karfiolt jénai tálban az igazi. Úgyhogy egy nagy jénai tálat kiolajozok és beszórom zsemlemorzsával.
  11. Jénai
  12. A karfiol felét a tál aljára terítem.
  13. Első réteg
  14. Erre rászórom a rizs felét.
  15. Második réteg
  16. Ráterítem a húst.
  17. Harmadik réteg
  18. Erre jön a maradék rizs, arra pedig a maradék karfiol.
  19. Rétegek
  20. Egy nagy doboz tejfölben elkeverek egy tojást, és az egészet a karfiolra zuttyantom. A tapasztalat azt mutatja, hogy így még elég száraz marad, úgyhogy -ahogy anyutól hallottam- egy kicsit lehet hozzákeverni a karfiol főzőlevéből is.
  21. Minden réteg a helyére került
  22. A rétegeket összesütöm. Mivel már az összetevők több-kevésbé megfőttek, nem kell sokáig sütni, kb. 15 percig.
  23. Megsült
  24. Tálaláskor tejfölt csorgatok a tetejére.
Rakott karfiol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése