Még nyár elején egyszer megkérdeztem az Embert, hogy mit enne, ő pedig teljesen váratlan módon azt mondta, hogy rakott karfiolt. Persze, hogy nem kaptam sehol
karfiolt, hiszen annak csak nyár végén kezdődik a szezonja. El is felejtettem az esetet, mígnem a múltkor jártamban-keltemben bele nem botlottam egy nagy határ karfiolba a zöldségesnél. Nosza, beszereztem a többi hozzávalót és összedobtam életem első rakott karfiolját.
- Egy fej karfiolt megmosok, rózsáira szedem.
|
Karfiolrózsák |
- Egy nagy edénybe vizet forralok. Ha már lobog, hozzáadok egy kanál
sót és beleteszem a karfiolrózsákat. Nem kell teljesen megfőzni, a
sütőben még lesz ideje puhulni. 8-10 perc bőven elég.
- Amíg a karfiol fő, egy másik edénybe is felteszek vizet forrni, és ebben mefőzök 2 csomag gyorsrizst. Ha valaki nem olyan lusta, mint én, az rendes rizst is főzhet.
- A karfiolt szűrőre szedem, lecsepegtetem, kicsit hűlni hagyom.
|
Gőzölög a karfiol |
- Közben egy hagymát megpucolok, apróra vágom és olajon megpárolom.
- Hozzáteszek fél kilónyi darált húst, belenyomok egy fél tubusnyi
pirosaranyat és tovább párolom. Mivel a pirosarany sós, nagyon nem is
kell fűszerezni.
|
Darálthús |
- Nem tudom miért, de bennem az a
kép él, hogy a rakott karfiolt jénai tálban az igazi. Úgyhogy egy nagy
jénai tálat kiolajozok és beszórom zsemlemorzsával.
|
Jénai |
- A karfiol felét a tál aljára terítem.
|
Első réteg |
- Erre rászórom a rizs felét.
|
Második réteg |
- Ráterítem a húst.
|
Harmadik réteg |
- Erre jön a maradék rizs, arra pedig a maradék karfiol.
|
Rétegek |
- Egy nagy doboz tejfölben elkeverek egy tojást, és az egészet a karfiolra zuttyantom. A tapasztalat azt mutatja, hogy így még elég száraz marad, úgyhogy -ahogy anyutól hallottam- egy kicsit lehet hozzákeverni a karfiol főzőlevéből is.
|
Minden réteg a helyére került |
- A rétegeket összesütöm. Mivel már az összetevők több-kevésbé megfőttek, nem kell sokáig sütni, kb. 15 percig.
|
Megsült |
- Tálaláskor tejfölt csorgatok a tetejére.
|
Rakott karfiol |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése